GUSTIKI MATKOVIĆU U ČAST

Retrospektivna izložba radova članova Udruge „CroArt“ i omaž slikaru Gustavu Matkoviću

U povodu 25. godišnjice smrti slikara Gustava Matkovića, Hrvatska likovna udruga „CroArt“ organizira retrospektivnu izložbu likovnih radova članova Udruge i program prisjećanja na subotičkog slikara Matkovića.

Otvorenje izložbe i program bit će održani u Galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici, u utorak, 22. rujna 2015. godine, s početkom u 18 sati.

O Gustavu Matkoviću govorit će povjesničarka umjetnosti Ljubica Vuković Dulić, kustosica subotičkog Gradskog muzeja, a izložbu će otvoriti Valéria Ágoston Pribilla, savjetnica gradonačelnika za kulturu.

U programu će sudjelovati Duo ContraBayando iz Subotice koji čine prof. Miroslav Idić na harmonici i prof. David Sič na kontrabasu.

Na izložbi „Gustiki Matkoviću u čast“ svoje će radove predstaviti Ruža Tumbas, Cilika Dulić Kasiba, Cecilija Miler, Nela Horvat, Stjepan Albot, Kristijan Sekulić, Ružica Miković Žigmanov, Anđelka Dulić, Snežana Buljovčić, Marta Pestalić, Slobodan Zovko, Kata Šetrov, Katica Szöllősi, Eva Uzon Horváth, László Kelcs, János Nagypásztor, Sándor Kerekes, Tomislav Marjanović, Ankica Karačić, Ante Karačić i Nera Matijević.

Program je organiziran uz logističku potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Gustav Matković (Subotica, 22. 09. 1922. – Subotica, 25. 07. 1990.), pohađao je nižu Gimnaziju u Subotici, nakon čega upisuje Srednju ekonomsku školu u Somboru. Njegova biografija bilježi da je uposlen tijekom Drugoga svjetskog rata kod nekoliko subotičkih firmo-pisaca, a nakon rata jedan je od prvih polaznika Tečaja figuralnog crtanja u Subotici. Na izložbi Tečaja 1949. godine, za sliku Dvorište Hrvatskog narodnog kazališta dobitnik je prve nagrade u kategoriji slikarstva. Iako 1952. godine upisuje Akademiju likovne umjetnosti u Beogradu, nakon godinu dana je napušta i prelazi učiti u atelje Jovana Bijelića, čije slikarske postavke usvaja u ovom ateljeu, koje će obilježiti njegovo cjelokupno slikarsko stvaralaštvo, s izraženim kolorističkim senzibilitetom.

Za subotičko Narodno kazalište izrađuje scenografije, među ostalim za Vašange (1952.), Ča Boninu razgalu (1961.), Jednu curu, sto nevolja (1969.).

U njegovom slikarskom opusu dominantnu temu čini pejzaž, ponajprije onaj zavičajni, gradske vedute te portret, a izrađuje i šest mozaika za zgradu subotičke tiskare Panonija u Strossmayerovoj ulici (1957.-1958.), nakon čega se povlači sa likovne scene. Slika u osami.

Jedan je od prvih članova Likovne sekcije osnovane pri HKUD „Bunjevačko kolo“ (1970.) te izlaže na njenim izložbama. Na izložbi subotičkih stvaralaca za razdoblje 1944.-1984. godine, njegova djela nisu izložena zbog optužbe da je kao aktivist sudjelovao u Hrvatskom proljeću. Posthumnu izložbu imao je 1995. u Vestibulu Gradske kuće.

Njegovi radovi danas se čuvaju u Zavičajnoj galeriji „dr. Vinko Perčić“, Gradskom muzeju Subotica, Gradskoj knjižnici Subotica, Galeriji Matice srpske, te u privatnome vlasništvu. (Ljubica Vuković Dulić)

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments