PRAVO NA OSOBNU ISKAZNICU

Veleposlanstvo Republike Hrvatske  u Njemačkoj, poslalo nam je Obavijest o pravu hrvatskih državljana bez prebivališta u Republici Hrvatskoj na hrvatsku osobnu iskaznicu, koju je potpisao veleposlanik Ranko Vilović, a u kojoj, između ostalog, stoji: 

veleposlanstvo-RH-u-Njemackoj-Kopie-21-200x300-Na inicijativu Vlade Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru je usvojen Zakon o osobnoj iskaznici (Narodne novine br. 62/2015) prema kojem pravo na hrvatsku osobnu iskaznicu imaju svi hrvatski državljani bez obzira na godine života i bez obzira imaju li ili nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Prema tome hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj mogu zatražiti izdavanje hrvatske osobne iskaznice u koju će im se upisati podatak o njihovom prebivalištu u inozemstvu, prema podacima ispisanima u javnoj ispravi koju im je izdalo nadležno tijelo države u kojoj imaju prebivalište ili odobren boravak.

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj zahtjev za izdavanje hrvatske osobne iskaznice mogu podnijeti u bilo kojoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Nastavno na gore navedeno, a imajući na umu da je u interesu svih hrvatskih državljana da budu pravovremeno obaviješteni o svojem pravu na osobnu iskaznicu, molimo vas da ovu obavijest objavite u svojem mediju.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments