18. OSJEČKI JESENSKI SAJAM

Tekst i foto: Slavko Žebić

Prošloga vikenda u Osijeku, na sajamskom prostoru Pampas, održan je 18. Osječki jesenski sajam, koji je na više od 5 tisuća četvornih metara okupio 180 izlagača iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, Austrije, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Poljske, a u tri dana sajamske priredbe zabilježeno je 30. tisuća posjetitelja iz Osijeka i okolice i svih 5 slavonskih županija. Od ravnateljice Sajma, Nade Maglaić, saznali smo da su tvrtke iz Vojvodine, inače stalne sudionice na Jesenskom sajmu, otkazale učešće zbog migrantske krize i problema na graničnim prijelazima.

Sajam je otvorio predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Luka Burilović i odmah u uvodu naglasio kako Slavonija ima mnogo potencijala, ali je zbog zapostavljanja i osiromašenja danas pokazala tek bogatstvo povijesne baštine, što ju je utjelovilo KUD „Željezničar“ iz Osijeka, društvo koje ovih dana bilježi 90. obljetnicu osnutka i uspješnog djelovanja. Zato je naglasio da svaka buduća hrvatska Vlada mora Slavoniji pomoći da dođe do svojega identiteta, jer oduvijek je slovila kao rodna i plodna hrvatska žitnica, a danas tu i takvu Slavoniju tjedno napušta i do 250 njenih žitelja u potrazi sreće, idući trbuhom za kruhom, ustvrdio je gospodin Burilović i nazočnima prenio pozdrave hrvatske predsjednice, gospođe Kolinde Grabar Kitarović, čiji je izaslanik danas na Jesenskom sajmu.

I župan Vladimir Šišljagić se suglasio sa prethodnim govornikom kako Vlade moraju podržati razvitak Slavonije, Baranje, ovoga dijela Srijema i Podravine, bez obzira na političku orijentaciju i posvetiti punu pažnju ravnomjernom razvitku svih hrvatskih regija. Pri tome moraju podržati brži razvitak prehrambene industrije i nastojati da OPG i hrvatsko selo stvaraju dodanu vrijednost i dohodak od kojega će pristojno živjeti, a ne da ovu rodnu i plodnu ravnicu napuštaju mahom mladi i obrazovani kadrovi.

Od samih početaka, Osječki jesenski sajam je mjesto promicanja meda i pčelinjih proizvoda, pa je predsjednik županijskog pčelarskog Saveza, Slavko Stojanović, izrazio zadovoljstvo da je Osijek, kao kolijevka hrvatskog pčelarstva i njihova udruga „Pčela“ još prije 20 godina pokrenuli ocjenjivanje kvalitete meda, pakovina od meda i pića na bazi meda, a pristiglo je 138 uzoraka, pa će na Sajmu podijeliti i priznanja. I još nešto, posljednjih 10 godina uz ovaj Sajam ide i akcija „Mladi i med“ na središnjem osječkom trgu dr. Ante Starčevića, gdje se okupilo više od 500 djece i mladih i 22 izlagača pčelinjih proizvoda iz svih 5 slavonskih županija.

Najbrojnije su bile učeničke zadruge iz Kopanice, Bizovca i Ernestinova, a Ivana Kardo, profesorica biologije i kemije iz Ernestinova pohvalila se da je njihova zadruga ovdje već 9. godinu za redom, da promiču zadrugarstvo i okrenutost proizvodnji, a brojnim posjetiteljima ponudili su med i svijeće od voska, paprenjake s medom i čips od jabuka, sok od bazge i čajeve od lipe, kamilice, koprive i mente, dobrodošle svakome u dane koji predstoje.

I dalo bi se tu još govoriti o brojnim sudionicima i izlagačima na Jesenskom sajmu, ali da spomenemo poduzetničku tvrtku „Grbić“ iz Požege, koja proizvodi kvalitetno bučino ulje, a sirovinu osiguravaju sa vlastitih 150 ha i još isto toliko u kooperaciji sa OPG iz okolice Đakova i okolice Iloka. Osigurali su brojne certifikate i prestižni znak hrvatske kvalitete, a žitelji Osijeka njihovo kvalitetno „Premium“ bučino ulje mogu nabaviti u prodavaonicama Plodina, Bile i bivšeg Merkatora, rekla nam je Nives Lovrić. A odmah preko puta lijepe promotorice iz Požege, kovač Drago Žambok iz Slavonskog Broda na otvorenoj kovačkoj vatri prema potrebi može iskovati ukrasne potkovice, željezni stalak za čaše ili držač za zidne svetiljke.

Poljak, Jozef Dudziak iz Wroclawa prvi puta je na osječkom Sajmu i došao je predstaviti svoju tvrtku koja proizvodi uređaj za pročišćavanje onečišćene vode i uređaj za njenu preradu u vodu za piće, i tvrdi da je već poznat diljem Europe i da mnogi traže njegove uređaje. To što je prvi puta u Osijeku ne znači i da je prvi puta u Hrvatskoj i očaran je njenim otocima, pa već par godina razmišlja kako bi mogao pridonijeti da na tim otocima osigura vodu za piće, jer čitao je, ove je godine voda na otoke dopremana vodonoscima.

I da privedem kraju sa sugovornikom iz Srijema, zamjenikom župana, dr. Željkom Kraljičkom, kojemu je drago da je ovo nastavak osječkog sajmovanja i prigoda za promociju postignuća u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, u poduzetništvu i na hrvatskom selu, znak da i dalje opstajemo i stvaramo nove vrijednosti unatoč otežanim uvjetima. Ovaj naš Srijemac, porijeklom iz Mitrovice, kandidat je svoje stranke i brojnih seljačkih udruga za ministra poljoprivrede u novoj Vladi, a kako su izbori na pragu, ustvrdio je da će HDSSB samostalno na izbore i nada se osvajanju 5 – 6 saborskih mandata, a onda će onaj tko želi sastaviti novu Vladu morati računati s njima. Tek tada, kada sudjeluju u izvršnoj vlasti, mogu računati na ostvarenje svojega programa, snažnije utjecati na razvoj poljoprivrede i sela i vraćanje proizvodnje hrane na hrvatsko selo, vraćanje dohotka i tako osigurati brži razvitak ukupne Hrvatske.

Album sa fotografijama: 18. OSJEČKI JESENSKI SAJAM

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments