INTENZIVNI RAZGOVORI ŠEFA HRVATSKE DIPLOMACIJE

Dr Miro Kovač, ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske boravio je u službenom posjetu Berlinu

tekst i foto: Sonja Breljak                 ….foto album

023Berlin/ Nakon što se večer u HKM Berlin, u organizaciji Veleposlsanstva RH u Njemačkoj i uz suradnju Hrvatske katolike misije Berlin,  susreo s berlinskim Hrvatima, dr Miro Kovač, šef hrvatske diplomacije, odnedavno novi ministar za vanjske poslove Republike Hrvatske, susreo se s Frank-Walterom Steinmeierom, njemačkim ministrom vanjskih poslova.

Tijekom dana je posjetio Dokumentacijski centar bivše istočnonjemačke policije Stasi, gdje je razgovarati s voditeljem ovog centra Rolandom Jahnom.

Tijeko dana susreo se i s papinskim nuncijem u Njemačkoj, našim Nikolom Eterovićem a predvečer još i održao predavanje u okviru Forum-Europa u Zakladi Konrad Adenauer. Dr Kovač je ovom prigodom govorio  na temu: “Hrvatska vanjska politica nakon promjene vlade”.

Dvorana Zaklade Konrad Adenauer, bila je ispunjena do posljednjeg mjesta. Uvaženog gosta iz Hrvatske je s par ugodnih riječi pozdravio predsjednik Zaklade, nekadašnji predsjednik Europskog parlamenta, dr. Hans-Gert Püttering.

Tijekom izlaganje hrvatski ministar je najprije podsjetio na događaje u Hrvatskoj od rata na ovamo a potom se se dotaknuo i odnosa u Europi, situacije s izbjegličkom krizom, hrvatskih stajališta prema susjedima, posebno prema Bosni i Hercegovini i njenom putu ka Europskoj uniji.

Nakon govora bilo je i mogućnosti postavljati pitanja, što se zbog kratkoće preostalog vremena koje je bilo ba raspolaganju, svelo na jedno pitanje.

Na skupu u Zakladi Konrad Adenauer, sudjelovalo je i dosta Hrvata a događaj su pratile i kamere Hrvatske televizije.

Uoči posjeta Njemačkoj, hrvatski ministar vanjskih poslova je u gostujućem članku u berlinskom dnevnom listu Tagesspiegel  poručio kako se zajedništvo Europe, suočene s izazovima poput izbjegličke i migrantske krize, mora očuvati.

 „Mi želimo i moramo sačuvati ovaj zajednički dom koji se zove Europa. Dom koji nam pruža zaštitu i udobnost i koji našim narodima i državama omogućava mirni suživot i očuvanje nacionalnih specifičnosti, naravno uz poštivanje zajedničkih pravila“, piše hrvatski ministar u svojstvu gosta-autora u berlinskom dnevniku Tagesspiegel.

Hrvatski ministar vanjskih poslova zaključio je kako odgovornost za sudbinu Europe nose sve zemlje kontinenta bez obzira na veličinu. On je istaknuo kako su političari izabrani od naroda prema kojemu su odgovorni ali da se isto tako mora razmišljati i djelovati na razini čitave Europe. Kovač je kritizirao činjenicu što trenutno za rješavanje migrantske krize ne postoji zajednički pristup rješavanju tog problema na razini čitavog kontinenta. Iznimka su zemlje jugoistočne Europe.

„Dogovor između Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije u savladavanju migrantske struje funkcionira dobro i dobar je primjer za efikasnu suradnju ograničenu na jedan dio Europe“, piše Kovač.

On istodobno zaključuje kako postoji nužnost što skorijeg rješenja na europskoj razini jer da „izolirana rješenja na nacionalnoj razini ne doprinose održivoj europskoj politici“. Kovač u svom obraćanju podržava i slovenski prijedlog, da ukoliko se ne uspije zaštititi tursko-grčka granica, to treba učini na grčko-makedonskoj.

On je naglasio kako će Hrvatska i dalje pokazivati humanost i doprinositi zajedničkom, europskom rješenju ali da ne može postati sabirni centar u kojem bi se zadržavale izbjeglice.

„Mi moramo poslati jasnu poruku a to je: Europa pruža pomoć i humanost ali Europa nije obećana zemlja, naši kapaciteti su ograničeni“, zaključio je hrvatski ministar vanjskih poslova u tekstu objavljenom u Tagesspiegelu a ponovio, između ostalog i pri susretu sa Steinmeierom te na tematskom predavanju u Zakladi Konrad Adenauer.

Vrlo zgusnut, intenzivan i stručno odrađen raspored prvog posjeta dr. Mira Kovača, ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske, njemačkoj metropoli.

Foto album: dr Kovač u Berlinu

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
8 years ago

Između svega odvojio bi ovo.

Nakon govora bilo je i mogućnosti postavljati pitanja, što se zbog kratkoće preostalog vremena koje je bilo ba raspolaganju, svelo na jedno pitanje.
Upravo to i je nezgodan način iz starih navika,koje poriva pitanje.Ako se nije spremno saslušati svoj narod, kako ćeš saslušati druge.