U JEZIKU JE NAŠ DOM

tekst i foto: Sonja Breljak  …foto album

051Berlin/ Postoje neki događaji koji tako dotaknu srce da ih poželim koji trenutak zadržati u osjećaju i doživljaju samo za sebe, pa u tom proživljavanju, izviješće, ono novinarsko, malo pričeka. Tako toplo i milo doživjeh i netom prošlo, subotnje natjecanje učenike Hrvatske nastave u čitanju održano u dvorani Hrvatske zajednice Berlin.

I eto, pričekala bih još malo s tekstom da mi danas nakon mise u crkvi svetog Bonifacija ne priđe slatka djevojčica s pitanjem: -A kad će biti one slike od sinoć?

Evo, evo, idu drago, divno dijete. I sva draga, divna djeco šta ste tako izvanredno čitali.

Na natjecanju u čitanju na hrvatskom jeziku sudjelovalo je dvadesetak dječaka i djevojčica trećeg, četvrtog, petog, šestog i sedmog razreda. Čitali su tekstove: Sanje Pilić ( “Glava”, “Nema  vremena” i “Škola smijanja”), Zorana Pongrašića, (“Mama je kriva za sve”) i Ante Gardaša ( “Filip, dječak bez imena”).

046O, kako je to bilo divno slušati, taj trud dječji koji su u tišini pratili roditelji, učitelji Gordana Kešina, Mladen Balent i Ela Tončić a posebno i žiri u sastavu, Slavica Kljajić, novinarka, Ivanka Vilović, prof. hrvatskog jezika i urednica na HTV (supruga veleposlanika Ranka Vilovića) te moja malenkost.

Čitali su: (6.i 7. razredi) Tomislav Kopilović, Ivan Krolo, Mario Mlinar, Ivana Vujević; potom (peti razred): Terezija Budimir, Maria Ćubela, Ivan Klišanin i Ivan Škaro; zatim (4.razred) Annalena L. Jakupčević, Antonio Ličanin, Maya Morgenstern, Maria Vujević i Tatjana Weber te (3.razred) Filip Bajić, Patricia Jerat, Noah Pervan i Ana-Marija Šimić.

Sva djeca su dobila darove iz ruku učitelja, svima je izrečeno priznanje i pohvale čitanju i trudu. Zaslužili su to po stotinu puta.

041Najbolji su, odlukom žirija, ove godine: Ivana Krolo (6. razred), Terezija Budimir (5. razred), Maria Vujević ( 4. razred) i Filip Bajić (3. razred).

Hrvatski glas Berlin čestita pobjednicima, svim sudionicima, roditeljima, učiteljima. Urednici HGB, potpisnici ovih redaka, čast je i zadovoljstvo biti, već drugu godinu za redom, član žirija i sudionik ovog vrijednog događaja, održanog baš uoči današanjeg Dana materinskog jezika.

Prava šteta da više naših predstavnika društava i institucija, više Hrvata koji svakodnevno  ističu kako im je do očuvanja identiteta i zajedništa, ne osjete kako je upravo to bilo mjesto i događaj na koji trebaju doći.

Tu se sijala klica budućeg života i očuvanja našeg identiteta i kulture na ovim prostorima.

U jeziku dragom naš je duhovni dom a u ovoj je djeci budućnost hrvatskog  jezika u Berlinu.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments