LJEPOTE NOĆNOG NEBA

Vrhunski video projekt Mateja Seletkovića iz Donjih Andrijevaca

12898149_923134977802885_7891770835022162609_oMatej Seletković, mladić iz Donjih Andrijevaca prije nekoliko dana objavio je video projekt “Sky gazing” – 4K timelapse i odmah osvojio simpatije brojnih ljudi koji su taj videozapis vidjeli. Naime, za izradu ovoga projekta Matej je utrošio dvije i pol godine svoga rada, i snimao na različitim lokacijama od Slavonije do Paga. Film se sastoji od oko 5000 fotografija, koje su snimane u različitim vremenskim uvjetima.

Snimao je zvijezde i Mliječne staze, oblake i oluje, izlaske i zalaske sunca, a tu su i neki atmosferski fenomeni.

Vidjevši ovaj fenomenalan rad upitali smo Mateja nekoliko pitanja i napravili s njim kratak intervju:

_DSC5657Ono što znamo da si učenik  4. razreda Gimnazije Matije Mesić u Slavonskom Brodu i da si 1997. godište pa prvo pitanje odmah koje slijedi, molim te objasni nam kako je sve počelo?

Moji prvi početci započeli su s jednom aplikacijom koju sam prije 6 – 7 godina skinuo na mobitel. Kad sam ostao bez slika za obrađivanje za tu aplikaciju, počeo sam sam fotografirati i igrati se s tim fotografijama. To su u početku bile slike cvijeća, ali kako je vrijeme odmicalo, tako sam se počeo okretati vremenu. Onda sam pronašao drugu aplikaciju za timelapse i od tada kad god sam stigao, išao sam fotografirati zalaske, izlaske, oblake,…

Kada je onda započeo ozbiljan rad koji na videu imamo prilike vidjeti?

Ozbiljno sam se počeo baviti fotografijom nakon jedne simbolične scene kada mi je prije 3 godine mobitel pao u more. Kako sam izgubio sve podatke  nastavio sam svoju ljubav za timelapse, a počeo sam se interesirati i za noćnu fotografiju, astrofotografiju.

Praktički od dobivanja fotoaparata radim na tome…

U početku nisam planirao nikakav video, ali nakon što sam skupio par snimki i čuo skladbu “Atlas” od grupe “Lights & Motion”, odlučio sam napraviti video. Od tada sam pratio vrijeme, gledao prognoze i išao na biciklu kad god sam stigao, da fotografiram neki dobar zalazak, zvijezde u noći ili galaksiju Mliječnu Stazu.

Kakvi su planovi za budućnost, imaš li već koncept za nekakav novi projekt?

Ovo mi je prvi projekt  i sada više nemam snimki za novi projekt, ali planiram napraviti video koji pokazuje još veće ljepote Hrvatske, a posebno hrvatskog noćnog neba, no za to mi prvo treba vozačka dozvola, da mogu sam ići na razna mjesta, kako ne bih morao ispitivati roditelje da me voze na različite lokacije jer puno se vremena i truda utroši u takva snimanja pa baš mora postojati ljubav prema tome i onoga koji bi u tom projektu bio nekakav “vozač”.

Planiraš li se baviti fotografijom profesionalno ili nastavljaš svoje obrazovanje u nekom drugom smjeru?

Što se tiče nekakvog posla oko fotografije, mislim da se to neće ostvariti, ali će mi timelapse i fotografija uvijek ostati hobi. A nakon četvrtog razreda planiram upisati studij biologije. No i tada fotografija će imati posebno mjesto u mojoj budućnosti.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments