SUSRET S HRVATIMA U AUSTRIJI

Čvršća suradnja s ciljem očuvanja  nacionalnog identiteta osobito među naraštajima Hrvata rođenima u iseljeništvu

Iz priopćenja Državnog ureda Za Hrvate izvan Republike Hrvatske

U utorak 26.travnja, Zvonko Milas, predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske sastao se sa Miroslavom Piplicom, predsjednikom Austrijsko – hrvatske zajednice za kulturu i šport i članom Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Piplica je  upoznao predstojnika s dosadašnjim aktivnostima, planovima te najznačajnijim projektima koje zajednica provodi. Naglasio je da je AHZKŠ najstarija i najbrojnija organizacija Hrvata u Austriji- osnovana 1990.godine.  Okuplja 24 hrvatske udruge i broji preko 5000 članova. Svake godine zajednica organizira preko 100 različitih sportskih, kulturnih ili humanitarnih događanja.

Predstojnik Milas je pohvalio napore koje hrvatska zajednica čini u očuvanju, njegovanju ali i promociji hrvatske kulture, identiteta i baštine u Austriji. Naglasio je potrebu čvršće suradnje Ureda i zajednica u iseljeništvu s ciljem očuvanja  nacionalnog identiteta, osobito među naraštajima Hrvata rođenima u iseljeništvu. „Kada govorim o jačanju tih veza prije svega mislim na potrebu jačeg kulturnog i gospodarskog povezivanja iseljeništva s domovinom te poticanja njihova snažnijeg uključivanja u cjelokupni društveni i politički život Hrvatske“- rekao je predstojnik Milas.

Austrijsko – hrvatska zajednica za kulturu i šport ima i 6 kulturno-umjetničkih društava, kao i klub za medije koji je pokrenuo hrvatsko glasilo u Austriji “Hrvatski Glasnik”. Sastoji se od dvije športske lige i to : Hrvatska nogometna liga u Beču sa 8 klubova i Hrvatska kuglačka liga sa 6 klubova, a tu su i tri nogometna kluba koja se natječu u austrijskoj nogometnoj ligi.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments