RUKA PRIJATELJSTVA

tekst: Sonja Breljak
foto: portal Kockice
94D74CDAC03F4C0FB04FD094A68B1CCCBerlin-Zenica/- Poštovani, Javljam Vam se kao urednik portala Kockice, glasila zeničkih Hrvata koji je postao prepoznatljiv brend  u cijeloj Lašvanskoj dolini. S ciljem da se približe naša brojna dijaspora i domaće stanovništvo, željeli bi smo ostvariti suradnju s vašim portalom u razmjeni priloga, stajalo je u poruci šta ju je potpisao povjesničar Dragan Vidović. Bilo je to 22. travnja.

A kad nešto zamiriše na novu suradnju i proširenje vidika, spoznaja i saznanja …znate već, vašoj urednici srce zakuca kao zlatna sat (iz Tadijine pjesme). Slične smo osjećaje, tihog uzbuđenja pred novu suradnju, dijelili pokojni Emil Cipar i ja, stvarajući i uređujuću tamo od 2008. pa na dalje, stranice ovog glasila. Taj pozitivni poriv spram novoga i spram tuđeg stvaranja, nastavio se i kasnije, pa je i danas moto našeg rada.

Kolegama iz Bosne i Hercegovine odgovorismo žurno (istoga dana kad smo i primili poruku te zamolismo i par dodatnih podataka o njihovu radu i koju fotografiju kako bismo naše čitatelje podrobnije upoznali s našim novim prijateljima.

Nakon toga …ništa, muk. Nikakva odgovora. Već pomislismo, ništa od suradnje, kad ono prije koji dan stiže poruka s podacima traženim prije mjesec dana. – E, pa drage kolege, tako se ne može surađivati, odgovorismo, bez dlake na jeziku. I kolege uzvratiše isprikom kako su poruku i oni poslali isti dan kad su primili našu ali se ona negdje zapetljala u virtuali i nije iz Zenice ka Berlinu (ili Brodu ili drugdje gdje smo MI) nikada ni krenula.

A, moguće je to, moguće, pomirljivo zaključismo i pružismo kolegama ruku. Čitamo i evo i prenosimo par redova o njihovu radu.

3BE9DA83532D41E48490F43C045D11BF (2)– Portal Kockice nastao je kao projekt hrvatskih i katoličkih institucija grada Zenice, budući da zenički Hrvati, do pojave portala Kockice, nisu imali medij na hrvatskome jeziku. Idejni cilj pokretanja portala bio je pregled svih događaja vezanih za zeničke Hrvate, kako bi bilo profesionalno i točno informirani. Po osnutku portala, okuplja se mala i vrijedna ekipa volontera koja su počela kreirati politiku vodstva portala. Portal je pokrenut 21.11.2013., a za urednika je izabran Dragan Vidović, povjesničar.

Portal daje informacije iz života zeničkih Hrvata, ali i Hrvata srednje Bosne kroz rubrike koje govore o događajima na kulturnome, vjerskom, školskom  području, kao i kolumne poznate spisateljice Marine Radoš, kao i našeg urednika. Portal nastoji prikazivati samo pozitivne vijesti, želeći na taj način potisnuti svu negativnost koja nas okružuje. Trenutno na portalu rade Dragan Vidović i Dražen Čolić, kao volonteri, budući da prihodi portala pokrivaju samo troškove održavanja portala i nekoliko suradnika poput spisateljice Marine Radoš, te kolega s portala iz srednje Bosne. Posjetite naš portal www.kockice.ba ili nas potražite na Facebook: https://www.facebook.com/kockice.ba

Dakle, posjetismo. Posjetite i vi!

Kad se još malo bolje upoznamo, “zagrabit” ćemo s izvora Kockice. Podijeliti s našim čitateljima. Radovati se da će i oni imati prigodu upoznati se s novim temama, ljudima, novinarima, urednicima i portalima.

Neka suradnja  bude na obostrano zadovoljstvo!

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments