KAD ŽIVOT PIŠE ROMANE

Naša suradnica u rubrici “Pisma nikome i svima”, Nela Stipančić Radonić, autorica je netom tiskanog romana “Grišnici i pravednici”. Ponosimo se Nelom!

piše: Nela Stipančić Radonić
20160716_095109Život piše romane, kažu ljudi. A ja potvrđujem. I moj je napisao i to uz moju pomoć. I čini mi se prekrasno!

Ne stoga što je moj, već stoga što sam sigurna, kako jedan ovakav roman nedostaje svima koji dijele osjećaje slične mojima. Svima, kojima je današnji dom – tek njihov drugi dom. A onaj pravi negdje je kilometrima daleko.., a zapravo uvijek blizu, najbliže  – u vlastitom srcu.

A kad se nađe malo više hrabrosti (minuta, sati, mjeseci) pa zaroni u srce, pronađu se tajnovite i zarasle staze, koje vode sve dalje, dalje i dalje, i dublje u prošlost. I kao da im nema kraja, koliko je samo toga za vidjeti, dodirnuti, osjetiti pod rukama kao da je čitav taj svijet ponovno tu pred nama.

Stoga, ukoliko ste se pitali, kakva je bila, kako je živjela, kako disala, kako voljela ta Bosna u vrijeme, dok je bila jako velika, snažna i prkosna, kada su njome jahali njezini pravi vladari, kraljevi i vitezovi, saznat će te sve na onom mjestu, gdje sam i ja nekoć bila, zastala i divila se dugo, dugo. I nisam se mogla odvojiti od tog prizora.

I ništa mi nije drugo preostalo, nego da to sve zapišem… Ponekad su mi se oči punile tugom, ponekad je srce tuklo kao ludo i skoro zastajalo, bilo je oduševljenja, bilo je ljutnje i jada, dok sam propješačila i razgledala sva ta mjesta, upoznale sve te junake i junakinje, ali moja ruka išla je neprestano za mnom, slijedeći me vjerno kao jedini prijatelj u toj utrci sa živima iz daleke prošlosti.

I vratismo se doista teškom mukom sa dalekog putovanja…, ali bogatije za jedno prekrasno iskustvo.

Zato, čitajmo knjige, jer možda baš u njima pronađemo ono za čim tragamo,  što nam je skriveno i nevidljivo, a osjećamo nostalgiju, znatiželju i naprosto ljubav prema nepoznatim, drugačijim svjetovima i jako malo poznatim ili posve nepoznatim junacima, koji su doista postojali. Kada? Onda, kada je postojalo Bosansko kraljevstvo…

Sve je to na zanimljiv i intrigantan način opisano u romanu: GRIŠNICI I PRAVEDNICI, koji je upravo izašao u Hrvatskoj u Nakladi Bošković iz Splita (na 431. str., tvrdi uvez, lektorica Marina Novak).

Predstavljanje knjige negdje u Zagrebu, poslije ljeta…Za sve one koji su nestrpljivi ili daleko od Hrvatske, može se naručiti u Superknjižari preko weba. (Cijena 200,00 kn, preko interneta 180,00 kn, op. ur.)

Pozdrav od autorice

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments