SVJEDOCI SKOPSKOGA POTRESA

U povodu 53.godina potresa u Skopju održana je izložba fotografija naslovljena “Skopje 1963- Hronika jedne katastrofe”, autora Boška Fržopa.

tekst: Ljerka Toth Naumova
foto: Boško Fržop
IMG_1576U prepunoj galeriji Kulturnog doma za mlade ( MKC) gdje je nazočio veliki broj uzvanika, među kojima umjetnici, novinari, kao i članovi Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji,  izložbu je otvorio ravnatelj Doma, Gorjan Gjorgiev.

Nazočnima se potom obratio autor Boško Fržop, hrvatski arhitekt, koji se neposredno poslije skopskoga potresa toga kobnog jutra 26. srpnja 1963. godine u 5, 17 sa svojom firmom „Izgradnja“ iz Šibenika, uključio u izgradnju porušenoga grada.

Govorio je s takvim emocijama, iako je prošlo više od polovine stoljeća od potresa.  Evocirao je sjećanja na strahote  koje je gledao u Skopju, govorio o izgubljenim životima, o gotovo 80% porušenoga grada. Odlučio je, pripovijeda, da sve to zabilježi kupivši od prve plaće fotoaparat „Kiev“ kako bi mogao kroz njegov objektiv slijediti događanja i obnavljanje Skopja, u izgradnji naselja i postepenoga vraćanja stanovnika u normalan život. Govorio o onom Skopju u kome je zabilježio  jednu neviđenu kroniku solidarnosti.

IMG_1567Potom je slijedilo obraćanje predsjednika Vijeća makedonske nacionalne manjine grada Zagreba, Tome Apostoloskog koji je pri tome izrazio zahvalnost autoru ovih fotografija od historijske vrijednosti, koji je u ovoj prilici doputovao u Skopje zajedno sa svojom suprugom Ofelijom.

Predstavljene originalne  fotografije do sada nisu bile objavljene i po nedavno održanim izložbama u Zagrebu i Šibeniku, želja inicijatora  nevladine organizacije „Hrvatsko-makedonska tangenta“ iz Šibenika  bila je da te fotografije može pogledati i skopska publika. Vijeće makedonske nacionalne manjine grada Zagreba i njegov predsjednik Tome Apostoloski, financijski su pomogli tiskanje fotografija,  a organizator izložbe je Kulturni centar  za mlade (MKC) u Skopju.

 

Boško Fržop je rođen u Vodicama 1943. godine. Diplomirao na Arhitektonskom fkultetu u Zagrebu i poslije diplomiranja zapošljava se u građevinskoj firmi “Izgradnja” –Šibenik gdje radi  do mirovine. Od 1963. godine aktivno se bavi fotografijom. Redovan je član  foto kluba “Šibenik” i  sudjeluje na skupnim i osobnim izložbama fotografije.

IMG_1576

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments