OLIVIN VRT

NOVA KNJIGA -ALIDA BREMER: “OLIVAS GARTEN”

piše: Sonja Breljak
004Berlin/ – Poštovana gospođo Breljak, prema želji i uz puno pozdrava od Alide Bremer, primite primjerak njenog romana- prvjenca “Olivas Garten” …stoji u pismu koje mi uz omanji omot stiže od Franziske Paar iz ureda za odnose s javnošću izdavačke kuće Eichborn, Bastai Lübbe GmbH § Co.KG iz Kölna.

Naravno, bijah ugodno iznenađena i obradovana. Alidu Bremer poznajem s više vrlo uspješnih, s njene  strane organiziranih, književnih predstavljanja, posebno onih hrvatskih u Leipzigu.

Izdavač šalje primjerak knjige i prije nego li je i stigla do čitatelja, odnosno i prije izlaska iz tiska.  A taj se dogodio netom minulog četvrtka, 16. kolovoza.

Dakle, i prije nego se knjiga nađe u trgovinama, pomilovah njen omot, grane maslina ne njemu i liiepa slova u naslovu “Olivas Garten”. Otvorih prve stranice, pa uronih u uvodne dijelove, u priču.

A riječ je o svojevrsnoj obiteljskoj pripovjesti, izazvanoj ostavštinom bake Olive, koja seže više generacija unazad te kroz taj vremenski obiteljski hod, pruža i pripovijest o narodu i zemlji, vremenu i povijesti isto koliko  i o pojedinačnim sudbinama glavnih aktera knjige.

Roman …jer to jeste roman i to prvi roman Alide Bremer …stavljam u torbu i poput brojnih stanovnika ovog grada, vadim i otvaram pri svakoj vožnji gradskim saobraćajem. Već napamet poznajem likove …a to su sve mahom predaci autroice romana …praprabaku Anu i njenu djecu, prabaku Paulinu, baku Olivu, mamu Floru i njene sestre Mirtu i Violu …kuću uz more, maslinik, sudbine. Baš ulaze pod kožu.

Alida Bremer piše obiteljsku priču  koja će čitatelje neminovno podsjetiti da i oni imaju svoju, u dosta slučajeva i situacija, sličnu.

Roman ima 320 stranica. Pisan je na njemačkom jeziku. Cijena je 19,99 eura.

e0adddf35db7f543eb67b7e54ad1c28e_700x550O autorici: Alida Bremer je rođena 1959. godine u Splitu. Studirala je književnost, romanistiku, slavistiku i germanistiku u Beogradu, Rimu, Saarbrücken i Münsteru. S hrvatskog je na njemački prevela književne uradke Ede Popovića i Ivane Sajko. Piše eseje, kritike, prozu i poeziju na njemačkom i hrvatskom jeziku. Živi u Münsteru.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jadranka Ahlgren
10 years ago

Cestitam Alida… Tako je dobar osecaj citati pricu u kojoj je zivot tvojih predaka ponovo zasjao zivotnim sjajem, bar za trenutak… Oni su to zasluzili…