KAD PJEVAJU ŠUME MOGA DJEDA

pozivnica JPG (1)Bugojno/ Udruga HVO Volonteri Skopaljske doline Bugojnou suradnji s udrugom dragovoljaca i veterana domovinskog rata i Maticom hrvatskom ogranak Bugojno, organizira u petak,26.08.2016. godine,  3. po redu Dane Frane Jezidžića.

Uz polaganje vijenca na gradskom groblju (10,00 sati), svetu misu u crkvi Svetog Ante Padovanskog (18 sati) i obilazak obiteljskog doma (11 sati), bit će organizirani i sportski susreti (13 sati), kazališna predstava (19 sati) te večer dječje poezije  naslova “Kad pjevaju šume moga djeda” (20,30).

Mnogima koji čitaju ove redove širom svijeta, neće biti jasno o kome se radi. Tko je Frano Jezidžić?

Tu smo i mi da ukažemo, istaknemo i zabilježimo, jer zabilježiti je zavrijedio ljudski život ovog čovjeka ispunjen dobrotom, stihovima i ljepotom.

Na ovaj svijet je došao prije 60 a s njega nestao prije 20 godina. Rođenjem Bugojanac, osjećajima domoljub široka, pjesničkog srca posebno sklonog stihovima za djecu.

Školovao se svojevremeno u Bugojnu, Banjaluci i Beogradu, radio u Donjem Vakufu i Bugojnu a nestao iz bugojanskog logora Stadion u vrijeme rata, odveden, ubijen, smaknut, nikad pronađenog posljednjeg počivališta poput i ostalih 21 Hrvata.

O, da je pravde, barem bi zemlja crna progovorila gdje su posljednji ostaci, da je ljudskosti u današnjem svijetu, barem bi sugrađani koji hode istim gradom u kojemu su i nestali, rođeni i radili, progovorili o njihovoj sudbini.

Što može čovjek kad na takav način, oteta, istrgnuta, nestane takva dobrota, punina, ljepota?

Može, ne zaboraviti, spomenuti, zabilježiti …

To i čine bugojanski Hrvati organiziranjem susreta i večeri poezije u spomen na sugrađanina, čovjeka i pjesnika.

Frano Jezidžić, nedovoljno poznati pjesnik stihova za djecu sabranih u knjigu “Kad pjevaju šume moga djeda”, pjesnik o kojemu je potrebno znati i reći, pričati i pisati, ne bi li i iz cvjetova i trave njegova rodnoga grada mirisom se oglasilo mjesto gdje počinka mu nađe tijelo.

IMA LI SMREKA SRCE

Ima li smreka srce?
Što joj je to u stabalce vito
Sakriveno.
Tankim grančicama obavito.
Je li to srce njeno?!
Od vjetrića i od kiše kriju nešto
Svjetlucave iglice
Mala smreka ima srce
U njemu je gnijezdo ptice.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments