O IZBORNIM PRAVILIMA

Mogućnost glasovanja birača koji nemaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj

Priopćenje Veleposlanstva RH u Njemačkoj
ABABABAA-200x300
Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor održat će se u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu te Generalnim konzulatima Republike Hrvatske u Düsseldorfu, Frankfurtu, Hamburgu, Münchenu i Stuttgartu u subotu 10. rujna i nedjelju 11. rujna 2016. od 7.00 do 19.00 sati.

Odredbama Članka 57. Zakona o registru birača (NN 144/12) utvrđeno je kako birači koji nemaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj mogu na dan izbora dokazivati svoje pravo na glasovanje potvrdom za glasovanje koju izdaje Veleposlanstvo, odnosno Generalni konzulati te na taj način ostvariti svoje biračko pravo.Navedena mogućnost glasovanja odnosi se samo i isključivo na birače koji NEMAJU prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj.

 Birači koji imaju e-osobnu iskaznicu s adresom u Saveznoj Republici Njemačkoj ili općenito inozemstvu (izdaju se od 01.07.2015.) automatski su aktivno registrirani po službenoj dužnosti za glasovanje samo u onom Veleposlanstvu, odnosno u onom Generalnom konzulatu čijem konzularnom području njihova adresa pripada. Za glasovanje u nekoj drugoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske ti su birači do 31. kolovoza 2016. trebali promijeniti svoju aktivnu registraciju za željeno mjesto glasovanja.

Birači koji imaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj bili su dužni prethodno se registrirati do 31. kolovoza 2016. kako bi svoje biračko pravo mogli ostvariti u diplomatskim misijama i konzularnim uredima Republike Hrvatske. Oni koji su se propustili prethodno registrirati do navedenog dana svoje biračko pravo mogu ostvariti prema mjestu prebivališta u Republici Hrvatskoj.

Svoj upis u registar birača svi birači mogu provjeriti na internetskim stranicama Ministarstva uprave https://uprava.gov.hr/.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
7 years ago

Idemo na izbore,
to je naše biračko pravo i obaveza.Glasajmo po svojoj vlastitoj svjesti.Glasajmo konačno za ujedinjenje domovine i dijaspore.Žalosno zar ne, da se hrvatska dijaspora nakon dva desetljeća.Mora opet izboriti za zajedničko ujedinjenje.Ali, eto što je to je,glasojmo za one, koji će nam to konačno i omogućiti.Da smo svo,j na svome,da,- nikad više neće biti podjela u hrvata.

Glasujmo za ujedinjenje, slogu i zajedništvo u Hrvata.