OČITOVANJE NA “POTRAGU ZA ODGOVORIMA”

Reagirajući na Izbor članova Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, 17.09. 2017. su predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću, pismo uputile Sonja Breljak i Aleksandra Brnetić. Pismo je na ovim stanicama objavljeno 19.09.2017. godine. Od hrvatskog premijera do danas nije stigao odgovor na postavljena pitanja ali je autoricama pisma stiglo “očitovanje Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske”,  koje prenosimo u cijelosti.

 

Poštovana gospođo Breljak,
poštovana gospođo Brnetić,

nastavno na vaše pismo koje ste uputili Uredu predsjednika Vlade Republike Hrvatske, a ovom Uredu na znanje,  dostavljamo vam očitovanje Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kako slijedi:

sukladno Zakonu o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske ( NN 124/2011, Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske jest je savjetodavno tijelo Vlade Republike Hrvatske koje pruža pomoć Vladi Republike Hrvatske u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Članovi Savjeta su predstavnici Hrvata izvan Republike Hrvatske i članovi po položaju.

Članovi Savjeta iz reda pripadnika Hrvata izvan Republike Hrvatske su predstavnici udruga, organizacija i institucija Hrvata izvan Republike Hrvatske, osobe uvažene u sredini u kojoj žive, angažirane na očuvanju i jačanju hrvatskog identiteta svojih zajednica i na unapređenju odnosa s hrvatskom domovinom.

Slijedom iznijetoga, a nastavno na zaprimljene prijedloge navedenih udruga, organizacija i institucija Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kao administrativno tijelo Savjeta, izvršio je uvid u zaprimljenu dokumentaciju. Cijeneći svaki zaprimljeni prijedlog, a poštujući broj članova Savjeta propisanog Zakonom za svaku državu, izvršen je odabir prijedloga.

Odabrani prijedlozi, zajedno sa pratećom dokumentacijom upućeni su na mišljenje svim resornim tijelima Vlade Republike Hrvatske. Po zaprimljenim suglasnostima prijedlozi su dostavljeni Vladi Republike Hrvatske.

Vlada Republike Hrvatske, nakon zaprimljenih pozitivnih mišljenja i suglasja svih resornih tijela te nakon pozitivnog mišljenja Koordinacije za vanjsku i europsku politiku i ljudska prava Vlade Republike Hrvatske, na sjednici održano 7. rujna 2017. Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluka o osnivanju i imenovanju članova Savjeta.

Konkretno,  smjernice kojima se ovaj Ured vodio prilikom predlaganja Franje Akmadže, Mile Baričevića i Ivana Karla Stipića su slijedeći:

– Franjo Akmadža  predložen je ispred Hrvatskog svjetskog kongresa kao iznimno aktivan član hrvatske zajednice u SR Njemačkoj, višestruko biran za predsjednika Župnog vijeća Hrvatske katoličke misije u Frankfurtu, dopredsjednik Hrvatsko – europskog kulturnog društva. Član je predsjedništva Hrvatskog gospodarskog saveza te značajnog angažmana u očuvanju hrvatske kulture i baštine kroz folklorne aktivnosti. Nadalje, gospodin Akmadža je bio i aktivan člana Odbora za pravo i sigurnost grada Frankfurta. Važno je naglasiti da je Franjo Akmađa pripadnik druge generacije Hrvata, rođen je i odrastao u Frankfurtu čime njegovim nastojanjima u očuvanju hrvatskog identiteta pridajemo posebnu vrijednost.

– Mile Baričević predložen je ispred hrvatskih udruga na području Baden – Wurtenberga, dopredsjednik je glavnog školskog odbora u Hrvatskom nastavnom centru Sttutgart, svojim radom i aktivnostima, posebice organizacijom različitih kulturnih događanja,  uvelike prepoznatih unutar hrvatske zajednice,  značajno doprinosi promicanju hrvatskog identiteta, kulture i baštine.

– Ivan Karlo Stipić predložen je ispred hrvatske zajednice, udruga i klubova koji djeluju u Berlinu ( Hrvatska zajednica Berlin, Hrvatsko kulturno društvo Vladimir Fran Mažuranić, S.D. Croatia Berlin e.V., K.K. Croatia, Savez hrvatskih društava Berlin, Zavičajni klub Tijarica) Gospodin Stipić je magistar ekonomije, pripadnik mlade generacije hrvatske zajednice, dionik različitih kulturnih i gospodarskih inicijativa kojima snažno doprinosi hrvatskom zajedništvu. Vjerujemo kako će svojom mladošću i obrazovanjem značajno doprinijeti radu Savjeta, posebice integracije mladih.

Gospođa Breljak, predložena je u ime Zavičajnog kluba Brođani koji je podržao i SD Croatia e.V. Berlin.

Gospođu Brnetić predložila je AMA Croaticae – Deutschland e. V. na čelu koje je kao predsjednica gospođa Brnetić ( ujedno i potpisnica prijedloga).

Uvažavajući doprinos i zauzeća kako gospođe Breljak tako i gospođe Brnetić, a razmotrivši svaki prijedlog pojedinačno te sve prijedloge zajedno, ovaj Ured, za SR Njemačku, uputio je prijedlog resornim tijelima kako je naprijed rečeno.

Koristimo priliku istaknuti kako članovi Savjeta Vlade ne primaju novčanu naknadu te kako su njihov rad i aktivnosti savjetodavne prirode. Također, iznimno nas veseli interes koji su predstavnici hrvatskih zajednica diljem svijeta iskazali za aktivnosti Savjeta kao i interes iskazan u smislu imenovanja članicama i članovima Savjeta, a što ukazuje na važnost Savjeta kao savjetodavnog tijela  u kreiranju odnosa Republike Hrvatske s Hrvatima izvan njenih granica.

Imajući u vidu kako je broj članova Savjeta određen Zakonom, nismo, nažalost,  u mogućnosti predložiti sve kandidate koje su uputile hrvatske zajednice, no vjerujemo kako će se u budućim sazivima Savjeta, kao i do sada, pružiti prilika i drugim predstavnicima hrvatskih zajednica različitih sposobnosti, umijeća i iskustava koji će svojom osobitošću i trudom značajno doprinijeti boljitku Republike Hrvatske.

Poštovana gospođo Breljak, poštovana gospođo Brnetić, ovaj Ured stoji na raspolaganju za svaku konstruktivnu suradnju te vjerujemo kako ćete kao vrijedne pripadnice hrvatske zajednice u SR Njemačkoj i nadalje pridonositi razvitku hrvatske zajednice i snaženju veza sa domovinom Hrvatskom.

S poštovanjem

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Trg hrvatskih velikana 6, 10 000 Zagreb

Tel: +385(0)1 6444 673

Fax: +385(0)1 6444 688

E-mail: iperkusic@hrvatiizvanrh.hr

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
6 years ago

Poštovani Ante. Kada nebi znao da smo nekad bili, dokle je postojalo Ministarstvo Iseljenika i Pvratnika.Složniji i aktivniji i da možemo biti još bolji i privredniji.Ostavio bi i sam sve slučaju.Naime nakon zajedničkog dogovora dviju najvećih hrvatskih stranki za zatvaranje tog ministarstva.Te otvaranja ureda RH za iseljeništvo i hrvatsku dijasporu.Osobno smatram da se je situacija za to vrijeme, takova kakovo imamo,- još više zakomplicirala..Tu se otvaraju mnoge priče i razlozi zašto nesmiljeno posustati.Zašto nam ne ide uz resorski promjene na bolje.I,zašto se iseljenicima uvijek nešto nameće i podmeče.Što ne služi boljitku približavanja i zbližavanja te boljeg i kvalitetnijeg povezivanja iseljeništva… Read more »

ante karacic
ante karacic
6 years ago

I da konacno zakljucimo ovu raspravu.Ovakve i slicne natjecaje treba ignorirati i izbjegavati.Jer se oni raspisuju samo forme radi.Da bi se dobila kvalitetna ponuda.A onda se izaberu vec unapred odredjena lica sa nama nepoznatim kriterima.

Josip Mayer
Josip Mayer
6 years ago

Da se bolje razumijemo.

Osobno smatram da bi ovaj dopis bilo dobro poslati osim prjdsjedniku vlade RH. I prijedsjedniku,odnosno prijedsjednici RH, Kolindi Grabar Kitarović.Jer se ona sa velikim žarom mnogo više, zauzima i radi na razvitku hrvatske zajednice i snaženju veza iseljenika sa domovinom Hrvatskom od gospodina Plenkovića.

Zbunjenist iseljenika do početka osnutka hrvatske države,do dnašnjeg dana na bazi izbora i strančarenja,što i ptice pjevaju već na grani. Bili su od uvjek imteresi,mnogih naših dosadašnjih vodećih,(čast iznimkama) političara.I ako ih je malo izašlo na izbore.Dovoljno da nam druga strana,neprekidno nameće čudne etikete, da smo svi u iseljeništvo isti.

ante karacic
ante karacic
6 years ago

Tek sadav sam zbunjen.Tek sada mi nista nije jasno.Na slucaju mladog magistra Stipica se vidi da nije ocjenjivan ucinak-rad nego lobiranje-skupljanje potpisa.
To mu dodje kao u onom vicu kada je Hercegovac isao na regrutaciju.Komisija ga pitala koji bi rod vojske htio.On im odgovori mornarica.Komisija ga opet upita a dali znas plivat.Sav vazan im on odgovori neznam ali mogu donjeti potpisanu potvrdu.

Slavonka
Slavonka
6 years ago

Kada sam malo pozornije pročitala oba teksta, vidjela sam da moj komentar nije posve jasan pa bih ga željela malo dopuniti. 1.”Potraga za odgovorima” upućena je predsjedniku Vlade gospodinu Plenkoviću, a očitovanje nije dao on osobno nego netko od članova Središnjeg odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske. 2. Objavljen je samo kratki životopis odabranih kandidata, ali ne i onih koji su se kandidirali. Ni riječi o ostalima. 3.Pravilnik o izboru kandidata nije predočen. 4.Ne možemo biti zadovoljni obrazloženjem odluke o izabranim članovima. Nameće se pitanje:”Jesu li izabrani članovi ujedno i članovi neke političke stranke?” Nisu svi ljudi koji žive izvan… Read more »

Zdenka Gleissberg
Zdenka Gleissberg
6 years ago

sukladno Zakonu o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske ( NN 124/2011, Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske jest je savjetodavno tijelo Vlade Republike Hrvatske koje pruža pomoć Vladi Republike Hrvatske u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate izvan Republike Hrvatske.* kraj citata*

Mene je ovo gore kopirano posebno iritiralo, Znaci sa nama se ovdje rekla bih manipulira i provodi stranacka politika, umjesto ocuvanje hrvatske kulture obicaja itd.

Josip Mayer
Josip Mayer
6 years ago

Eto odgovor je stigao pa kome pravo kome krivo. Kako i meni poznato,pismo je bilo adresirano na razmatranje.Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske. Te premjeru RH,gospodinu Plenkoviću. Pa se je za nadati i njihovog očitovanja. Upravo mi idu neke kugice po glavi.Nebi li taj već zastarjeli model bilo dobro za budućnost mijenjati za neku kvalitetniju obciju, koja bi više zadovoljila i približila iseljenike domovini.Jer dosadašnji način izbora vladinih savjetnika za iseljeništvo, nije donio ni minimom od željenog očekivanja. Sa obzirom na to, da je vladu RH potrebno savjjetovati,osim ono društveno.I ono gospodarski,privredno i socijalno.Te koje što drugo za opstanak života hrvatskih građana… Read more »

Slavonka
Slavonka
6 years ago

Iznenađujuće!!!Ipak se netko udostojao dati odgovore na postavljene točke. Meni je zgrozila rečenica koja kazuje da se taj rad NE PLAĆA i da je taj rad savjetodavne prirode. Pa tko može bolje savjetovati od osoba koje svakodnevno komuniciraju s ljudima, prate njihove potrebe i probleme? Sigurno bi radili uspješnije od onih koji to samo papirnato rade.