DEVEDESET JOJ JE GODINA TEK

piše: Marija Matijašević
jjPopovača/ Ivka Malekinušić  je 10.10.2016. godine navršila 90 godina. Ona je baka, Marije Malekinušić, koja je, prije par godina, bila učiteljica Hrvatske dopunske škole u Berlinu.

Baka Ivka je rođena u Proslap-Rama, djevojačko prezime Abaz, od majke Pere i oca Mije.

Ivka je rodila 4 sina, fra Branko je u župi Rama, Ivica živi sa familijom u Minhenu (a bio je svojevremeno na putu da postane svećenikom), Ilija (ima sina Matu-svećenika), i Stipo-Miško.

Ivka se udala sa 24 g. za Matu koji je, poginuo u Strušcu, gdje su preselili iz Rame. U stvari, morali su odseliti iz Rame radi izgradnje akumulacijskog jezera.

Ivka ima 11-tero unučadi: Kruno, Marija, Mirjana, Domagoj, Monika, Mato, Ivan, Nikolina, Ivana, Jelena, Katarina, za sada, i 5 praunučadi, Mihael, Mislav, Karla, Emanuel, Ana.

Ima i tri snahe, Nevenku, Andrijanu i Ana, koje su njene sinove vodile pravim putem.

IMG_9755Rođendan se proslavio, kada su svi mogli doći, iz daleka i bliza, sa još malo dobrih poznanika – u Pastoralnome centru župe sv. Alojzija Gonzage u Popovači.

Baka Ivka je mala ženica, oštrog uma i velika vjernica, velika srca, vrijedna i izdržljiva. Njezini sinovi često kažu: “Bakina vjera je prava”, jer ne osuđuje nikoga i ne zna biti zlobna. Baka se sama opismenila, sve je molitve i crkvene zakone naučila napamet.

Već duže vremena živi sasvim sama, i brine se sama za sebe. Sin Miško je blizu, u Popovači, pa pritekne kada joj treba i obiđe ju.

Uz puno darova, cvijeća i torti, govore su držali oni najhrabriji i koji ju poznaju.

Baka se voli slikati, a i stalno je zahvaljivala i držala govore, tiho i sa suzama u očima. Još ju dobro služe noge. Na fešti je obilazila sve po redu i popričala sa svakim, uz čašicu rakije.

Svi smo joj poželjeli, uz ovaku vitalnost, da se vidimo i za stoti rođendan.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments