POPU-POP, BOBU-BOB

tekst: Josip Mayer
images
Čudni naslovi  po raznim medijima natjerali su da se i sam počnem zanimati za temu. Što se to u Hrvatskoj događa u krugu Katoličke crkve i njezinih vjernika?  Izgleda da je najveću buru stvorio mladi novljanski svećenik Poljak kada se kroz svoje tzv. ‘edukativne’  plakate osvrnuo na Spužvu Boba.

Nešto kasnije buru je  izazvao i župnik iz Volodera kada je dijelio letke i naglasio: „Tko je bolestan, neka se obrati svećeniku prije nego što ode liječniku. Liječnici ne mogu spasiti čovjeka, u bolnicama se umire…“

Ne zagovaram niti ogovaram svećenike, ali zagovaram kršćansku i katoličku vjeru. To je vjera mojih roditelja, djedova i pradjedova. Tu vjeru ću ja slijediti do kraja mog života. To je vjera i naše djece i naših unuka.  Na svakom čovjeku je osobno da odabere za što  će se opredijeliti i što u životu želi postati.

S moga gledišta mnogi svećenici  u Hrvatskoj su sve više  osamljeni i izolirani od svojih vjernika. Sve rjeđe im uspijeva organizirati da više mladih dolazi u crkvu, radi čega im nedostaje mladih ministranata da ih poslužuju na misnim slavljima, mladih pjevača, čitača… za razliku od naših iseljeničkih misa u Njemačkoj.

Mnogo  tome kumuje i državna politika. Mnogi svećenici više se bave državnom politikom umjesto da se bave  okupljanjem  vjernika, da razgovaraju s  roditeljima, kako bi zajedno mogli okupiti mlade na misna slavlja.

Umjesto toga, svećenici šalju čudne izjave tiskajući i dijeleći plakate protiv Boba, protiv liječnika i zlih duhova, pa ispada kao da nemaju drugoga važnijega posla,  ne misleći pri tome da se tu blati vlastita, sveta kuća Crkva. Potiču se dodatne vjerničke i nevjerničke podjele,  međusobne svađe i razne uvrede što ide dodatno na štetu cjelokupnom društvu, vjernicima, turizmu, gospodarstvu…

U svakom slučaju uvijek je bolje učiniti primirje, razgovarati zajednički svećenici i vjernici, nego bombardirati jedni po drugima i prepucavati se preko medija.

Još kada pročitamo i alarmantne naslove:-SVE VIŠE MEĐUNARODNIH LINIJA, -ZBOG EGZODUSA SLAVONACA  STRUČNJACI UPOZORAVAJU:  ‘Ovakav trend srušit će i porezni i mirovinski sustav’, onda bi bila i te kako goruća potreba da sine već jednom državnom vladarima, da im je potrebno čim prije mijenjati sustav koji bi više služio svojim građanima.

Također je i svećenicima potrebno  više se okrenuti svojim mlađim vjernicima i njihovim roditeljima.

Sve u svemu, čini mi se kako će pojedini svećenici povesti čudne lavine sa svojim ‘edukativnim’  plakatima i da ćemo uskoro morati osnovati stožer za obranu svećenika.

Čak i da su  svećenici  upozoravali na aktualnu situaciju i sva zla koja se događaju preko interneta i fejsa, ne bi dobili toliko reakcija, što bi bilo kudikamo važnije od joge i crtića.

U suprotnom, povlačenje svećenika kroz javna glasila izaziva nepotrebne svađe i podjele, koje ponekad stižu i promiču se i preko društvenih mreža te stvaraju dodatne podjele između vjernika i nevjernika.

Ja bih rekao: „Popu- pop, bobu-bob.“

Jer, sve zajedno nije dobro miješati u istoj košari.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
bruno šantić
7 years ago

Nije tako loše

Josip Mayer
7 years ago

Ćiril,
na provokacije ne moram odgovarati,ali eto čvrso se nadam da iz Vašeg nika stoji čovjek,sa podpunim imenom i prezimenom.Kao prvo ovo nije napad na kršćansku ni katoličku vjeru ,već se nadam jačanju kršćanstva u cijelini.Pa eto moje pitanje bi glasilo:Što ste vi učinili dosada sa vašim osvrtom na području ujedinjenja kršćanstva a kršćani su i katolici.Upravo,da se diljem svijeta kršćane ne progoni.

Ćiril
Ćiril
7 years ago

Čudni naslovi u još čudnijim novinama su vas natjerali da i Vi zauzmete Vaš stav. Da li ste se upitali da li su ti naslovi i objevljeni sadržaji doista i točni ili ste se i Vi onako nasumce pridružili u napadu na kršćansku u ovom slučaju katoličku vjeru. Prije bih očekivao od Vas s obzirom na što ste naveli o sebi: ” Ne zagovaram niti ogovaram svećenike, ali zagovaram kršćansku i katoličku vjeru. To je vjera mojih roditelja, djedova i pradjedova. Tu vjeru ću ja slijediti do kraja mog života. To je vjera i naše djece i naših unuka” da… Read more »