TKO BI REK´O, KNJIŽNICU NEMA PREKO

piše: Nikola Šimić Tonin
prekoPreko, Preko, Dom na žalu, idealno mjesto za prešku knjižnicu, a Preko knjižnicu nema. Vjerovali ili ne.

Mjesto Preko dobilo je ime po talijanskoj riječi: „oltre mare“ (preko mora), kasnije ovaj relativni prijedlog „oltre“ tj. Preko, ostavlja mjestu ime. Preko je bilo „katastarsko mjesto“, sami tim i razvijenije  u ekonomskom i političkom pogledu u odnosu na druga mjesta na našim otocima.

Kako ne spomenuti otočić Galevac, zvani „Školjić“. Tu su od XV. vijeka nastanjeni redovnici. Trećoreci sv. Frane. A od 1901. samostanska gimnazija, s bogatom knjižnicom. Od 1492. do 1914. održavali su se na Školjiću redodržavni kapituli (zborovi).

A vjerovali ili ne, Preko knjižnicu nema!?

Preko općina u Hrvatskoj, na otoku Ugljanu. Općina Preko, položajno zauzima oko dvije trećine sjeverozapadnog djela otoka Ugljana, nastanjene otoke Rivanj i Sestrunj, te nenastanjene otočiće Tri Sestrice, Mali i Veliki Paranak i otok Idula.

Općina Preko pripada Zadarskoj županiji, a sastoji se od sljedećih naseljenih mjesta: Preko, Poljana, Sutomišćica, Mali Lukoran, Lukoran, Ugljan sa zaseocima: Čeprljanda, Batalaža, Sušica, Muline, Guduće, Ljoka, Šegići, Fortašćina, Strihine, Ivanac i Saraga; te naselja Rivanj na otoku Rivnju, Sestrunj na otoku Sestrunju i Ošljak na otoku Ošljaku.

Općina Preko je vrlo značajna zbog velikih mogućnosti razvoja prostora i svih oblika ljudskog djelovanja na njemu. Blizina Grada Zadra kao centra županijskog prostora i potencijalno jakog razvojnog središta donosi joj značajne prednosti u odnosu na druge općine i gradove Županije, a relativno mala izgrađenost prostora i očuvanost od neprimjerenih prostornih intervencija i zahvata, blizina mora i ljepota obale čine je naročito atraktivnom za stanovanje i stalno življenje. To se očituje u velikoj zainteresiranosti građana, ne samo žitelja općine Preko, za gradnjom obiteljskih kuća na njenom prostoru, koja je vrlo izražena u posljednje vrijeme.

Malo je većih gradova na jadranskoj obali poput Zadra koji u svojoj neposrednoj blizini ima mogućnost izgradnje novih stambenih zona u blizini mora, u uščuvanom prirodnom krajoliku i relativno zdravom okruženju koje nudi prostor Općine Preko. Naselje Ugljan je najveće naselje unutar Općine Preko, a smješteno je na sjeveroistočnoj obali. Naselje nije kompaktno, jer ga duboka uvala Soline, oko koje je smješteno, razdvaja na dva dijela, a blizina državne ceste D110 koja prolazi skoro uz samu uvalu ne dopušta da se naselje uspješno spoji i poveže u jednu cjelinu.

Prema popisu stanovništva iz 2011. općina Preko broji 3.805 stanovnika, od čega u naselju Preko živi 1.286 stanovnika.

A vjerovali ili ne, Preko knjižnicu nema!?

Priješke lavandijere (preške pralje) – U 19. i početkom 20. stoljeća mnoge su mještanke Preka zarađivale za život svojih obitelji pranjem rublja zadarskoj gospodi. O teškom životu preških pralja svjedoči i tragična smrt 16 lavandijera dana 2. studenog 1891. godine koje su stradale u prevrtanju broda kojim se u Zadar prevozilo čisto rublje spremno za isporuku njihovim vlasnicima.

Tko bi bolje od knjižnice ukazivao na ova nevjerovatna obilježja mjesta, čuvao i istraživao, ukoričio, otimao zaboravu.

A vjerovali ili ne, Preko knjižnicu nema!?

Toliko poznatih osoba bilježe se Prekom: Ivo Mašina, Šime Olivari, Davor Marcelić, Alan Gregov, Ante Gregov Jurin, Joja Ricov, Jure Jerolimov Vukas, Ivo Jerolimov, Ivo Nižetić, Vjekoslav Jerolimov, Budimir Lončar, Ante Sorić Mimara, Senko Sorić, Valentin Klarin, Melkior Mašina, Milena Dundov, Robert Bacalja, Nikola Markulin, Marija Rušev … i mnogi drugi …

Rodbinske veze s Prekom imaju: Marko Popović, Petar Popović, Arijan Komazec, Branimir Longin i…

Zidove knjižnice vjerujem krasile bi slike nekih od ovih Velikana. Na policama knjige o njima …

A vjerovali ili ne, Preko knjižnicu nema!?

Tvrđavom Sv. Mihovila, 13. stoljeće, diči se Preko. Otočićem Galevac (Školjić), prekriven bujnom mediteranskom vegetacijom i samostanom franjevaca trećeredaca sv. Pavla Pustinjaka iz 15. stoljeća s crkvom Sv. Pavla. Romaničkom crkvicom Sv. Ivana, 11. stoljeće. Preko se s pravom diči. K tome još nevjerovatnije zvuči:

Preko knjižnicu nema!?

Dokument koji govori o pokretanju škole u Preku jest odobrenje ordinarijata iz Zadra kojim se odobrava predviđeno mjesto za otvaranje nove “početne škole” u Preku s učiteljem Bernardom Dončević (ravnateljem, župnikom Vidom Dunatov od 11. 05. 1842). To je bila prva pučka škola na otoku Ugljanu i jedna od prvih u čitavom zadarskom kraju. Prva generacija škole u Preku brojala je 31 učenika. U kasnijim izvješćima školskih nadzornika broj učenika je promjenljiv; 1870. školu je pohađalo svega 18 učenika, a 1898. samo u prvom razredu ima 52 učenika, u drugom 71 i u trećem 68. Uz mušku školu, od 1880. djeluje i ženska škola, pa dvije škole usporedno djeluju sve do 1894. godine, kada su se spojile u trećerednu mješovitu pučku učionicu (školu).

2016.

A vjerovali ili ne, Preko knjižnicu nema!?

Između dva svjetska rata zapaženo je djelovanje pučke škole u Preku, koja talijanskom okupacijom Zadra dobiva novu ulogu. Poslije 1945. godine škola djeluje kao sedmoljetka, pa osmoljetka osnovna škola i ima položaj centralne škole na otoku Ugljanu. Škola nosi ime Valentin Klarin po domoljubu iz Preka, kojeg su talijanski fašisti kamenovali na Križicama, kod mjesta Kali, 1942. godine. Od 1982. godine nastava za djecu od mlađih uzrasta, od I – IV razreda održava u područnim školama u Kukljici, Kalima, Poljani, Sutomišćici, Lukoranu i Ugljanu, a nastava za djecu starijeg uzrasta u Preku. NOVA školska zgrada otvorena je školske godine 2003./2004. Škola je suvremeno opremljena, lijepog izgleda izvana i iznutra, ugodna za rad.

A vjerovali ili ne, Preko knjižnicu nema!?

Hrvatska pjesnička večer Večeri na Brižićevin dvorima okuplja pjesnike iz svih krajeva Ljepe Naše, kad je skoro pa cijelo mjesto uz poetsku riječ.

A vjerovali ili ne, Preko knjižnicu nema!?

Trajektna luka Preko u koju pristaju trajekti na liniji Zadar – Preko najprometnija je luka po broju putnika na hrvatskim otocima s prevezenih više od 1. 6 milijuna putnika i 260 000 vozila godišnje. Iz trajektne luke Preko vodi cesta koja povezuje dva kraja otoka Ugljana i Pašmana.

A vjerovali ili ne, Preko knjižnicu nema!?

HKD Ogranak Zadar prikuplja knjige i potpise za knjižnicu Preko.

Vjerovali ili ne, Preko knjižnicu treba!?

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments