TAKO TO “VELEBIT” RADI

tekst i foto: Josip Mayer
SAM_4546
Stuttgart/ Sve manje Hrvata, pogotovo generacija iz 60-ih godina prošlog stoljeća, odlazi u Hrvatsku na proslavu Božića i Nove godine. Mnogima su roditelji preminuli, a kuće ostale same, prazne i hladne. Nema ih tko zagrijati ni vatru naložiti. Mnogi su odlučili proslaviti Novu godinu u zemlji domaćinu.

Slično je to bilo i ove godine. Hrvati iz Stuttgarta i okolice proslavili su Novu 2017. godinu na mnogo različitih načina, u raznim klubovima i kulturnim zajednicama… Bilo je mnogo glazbenika iz redova iseljenika, ali i onih pozvanih iz domovine.

Uobičajeno je da se svake godine drugačije organizira doček Nove godine u cijeloj Njemačkoj, od Stuttgarta do Berlina. Ima naravno i onih koji su se odlučili Novu godinu proslaviti kod kuće s rodbinom, prijateljima i poznanicima, a neki slave Novu godinu sami sa svojim bračnim partnerom.

Već tjednima mogla su se čuti pitanja: „ Kuda ćemo za Novu godinu?“A odgovor je bio: „A, kuda drugdje nego u stuttgartski „Velebit! Tamo nam je najbliže, najugodnije…Vesela je bila i prošla proslava Svetog Martina“.

SAM_4526A kada mlađe generacije dođu na kormilo udruge, mogu se očekivati i neke promjene. Već je bila organizirana i upriličena u HKSU „Velebit“ i ovogodišnja proslava Nove 2017. godine u veselom okružju, i starijih i mlađih gostiju. Već poznati trio „Diaspora Band Cro“ Pavo, Slavko i Alen narodnom su i zabavnom glazbom iz svih dijelova Lijepe Naše uveseljavali goste.

Nije izostala, uz ugodan smiješak, ni posluga mladih poslužitelja koji su goste dočekivali već na vratima  s čašicom dobrodošlice. Za djecu su bili pripremljeni posebni bezalkoholni napici.

Nakon dobrodošlice,  uz laganu glazbu za svako uho, slijedile su molitve Oče naš i Zdravo Marijo, koju je vodio mladi predsjednik udruge. Nakon molitve servirala se svečana večera s predjelom i drugim ponudama domaćeg jela i pića kakva dolikuju proslavi Silvestrova.

Najbolje i najzdravije je miješano društvo, od starijeg i mlađeg naraštaja kakvo se okupilo na ovoj proslavi. Pjesme, plesa, veselja… nije nedostajalo.

I, tako hrvatska udruga HKSU „Velebit“Stuttgart, Bad Cannstatt Mercedesstraße 23, 70372 Stuttgart, iz godine u godinu postaje sve veća i organiziranija, a time ujedno i uspješnija.

Najavljuju se i nove manifestacije:

8.1. 2017. najavljuje se zajednički ručak, 13. 1. 2017. Noć filma, 4.2.2017. Ličko prelo, 18.2. 2017. Valentinovo, a 25. 2.2017. maškare…

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments