NEZAKONITO DIJETE

Iz pisma čitatelja

pismoŠto znači pojam „nezakonit“? U Anićevom Rječniku hrvatskog jezika ovako se pojašnjava  riječ „nezakonit“.

Nezakonit (pridjev) = onaj koji nije u skladu sa zakonom, onaj koji je u suprotnosti sa zakonom.

Mnogo je toga što se radi mimo zakona. Evo nekoliko primjera:

-Nezakonito je izgrađena zgrada koja nema potrebnu dokumentaciju.

-Nezakonito je povišena polica dopunskog zdravstvenog osiguranja.

-Netko je nezakonito praćen i prisluškivan.

-Zagrepčani godinu dana nezakonito plaćaju odvoz smeća…

Dakle, što nije zakonito, to je nezakonito. Pa kažemo:

-Krivolov je riječ za nezakoniti lov.

-Terorizam je  smišljena uporaba nezakonitog nasilja ili prijetnja  nezakonitim nasiljem…

I tako se može nabrajati pregršt primjera u našem okruženju koji kazuju je li nešto  zakonito ili nezakonito. I mnogo je situacija gdje se zakon poštuje ili  se ne poštuje.

A može li tek rođeno dijete biti NEZAKONITO?

E, ne može!

Može biti rođeno u crkvenom ili civilnom braku, ali to može biti i dijete rođeno izvan braka. Takvo dijete ne može se i ne smije zvati nezakonito. Ono može biti dijete rođeno u izvanbračnoj zajednici.

To dijete nije učinilo ništa što bi se protivilo zakonu. „Krivo“  je samo stoga što nema „papirnatog“ oca ili što mu se roditelji  nisu vjenčali. Po kakvom i čijem zakonu je ono nezakonito? Po Božjem, crkvenom, ljudskom, državnom, svećenikovom?

Zar nije bolje roditi „nezakonito“, nego mrtvo, u majčinoj utrobi ubijeno dijete? U kojem to zakoniku piše da je tako rođeno dijete u suprotnosti sa zakonom?

Rođenjem takvog djeteta  sigurno se nije poštivao crkveni zakon, ali tko zna pod kojim i kakvim okolnostima se njegova majka odlučila na ovaj čin. Možda je ono, tko zna iz kojih razloga, bilo čekano i jako, jako željeno? Jer da nije bilo željeno, ne bi bilo ni rođeno! Neželjena nerođena djeca završavaju, znamo svi gdje i kako.

Tko zna kroz koje je sve paklene muke prošla majka? Tko može slutiti koliko je „dušobrižnika“ upiralo prstom u nju, gledalo je s podsmijehom, tko zna kakvih se sve optužbi, kleveta, prijekora,  poruga… naslušala ta mlada žena dok je nosila čedo pod svojim srcem?

Svima je poznata poražavajuća demografska slika  naše domovine. Većina će se složiti da je hrabrost roditi dijete, posebice ono rođeno izvan braka, a ne postati ubojica vlastitog čeda. Jesam li u pravu?

Ovo bi trebali shvatiti i oni koji se brinu za spasenje ljudskih duša. Ne trebaju javno isticati da je neko dijete rođeno NEZAKONITO i  da je kršteno kao NEZAKONITO.  Još samo trebaju javno naglasiti ime i prezime majke. Možda takva djeca primaju drugačiji sakrament krštenja od one ZAKONITE?

Izgleda da više zabrinjava rođenje „nezakonitog“ djeteta, nego gorka istina da je prošle godine bilo točno  dvostruko više sprovoda nego krštenja! Ili činjenica da je gotovo 2/3 umrlih otišlo  u „vječne poljane“ bez  pomirenja s Bogom!

Pišem ovaj tekst s gorčinom zbog  izjave jednog svećenika koji je na Silvestrovo u statistici  posebice naglasio da je ove kalendarske godine krstio i – NEZAKONITO dijete.

Svaka mu čast na  „plemenitim“ riječima! Bio je to šlag na tortu nakon još jedne političke propovijedi.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
tanges
tanges
7 years ago

Mogu se pridružiti čitatelju koji upozorava na tužnu hrvatsku stvarnost, da se kao narod tragično brzo smanjujemo. Pa, da netko, a pogotovo svećenik, može izreći za novorođenče, da je
nezakonito, nesvatljivo je. Ne samo neshvatljivo nego i nedopustivo. Svaki novi život treba pozdraviti i radovati mu se, jer to postaje sve rjeđi događaj.

marija
marija
7 years ago

Dakle, na Staru godinu u katoličkim crkvama služe se mise zahvalnice na kraju kojih se vjernici upoznaju sa statistikom župe. Ono što vjernici moraju znati broj je vjenčanih, umrlih i rođenih te, naravno, stanje financija. Nikada se nije naglašavalo koliko je djece rođene iz crvenog ili civilnog braka, ili pak izvan braka. Dijete je dijete i ne smije ono nositi grijehe svojih roditelja.Takvo detaljno izvješće potrebno je biskupu da bi on imao uvid u stanje svoje biskupije. Tražila sam pravi naziv za djecu rođenu izvan braka, i mogu reći da se uglavnom najčešće rabi riječ IZVANBRAČNO, a ne NEZAKONITO dijete.Dijete,… Read more »