TEMATSKI SUSRET U WIESBADENU

tekst: Ivica Košak
radionicaWiesbaden/ Hrvatska kulturna zajednica – Ogranak Matice hrvatske Wiesbaden (HKZ/OMH)
 organizira susret i radionicu hrvatske čitaonice “Edvin Bukulin” u srijedu 14. lipnja 2017 godine s početkom  u 19:00 sati u Domu kardinala Kuharića, (Hrvatska katolička misija Wiesbaden), Holsteinstr. 15a, (ugao Waldstrasse 39a), Wiesbaden.

Tema susreta biti će: Društveni razvoj i kultura  na primjeru Dubrovnika.

Višegodišnji rad i tradicija kulturne zajednice –Ogranka Matice hrvatske Wiesbaden poslužiti će ove godine kao  iskorak u osnivanju Hrvatske čitaonice u Wiesbadenu.

Ogranak Matice hrvatske u Wiesbadenu podsjeća na prve narodne (ilirske) čitaonice, koje se počevši u prvoj polovini 19. stoljeća počinju osnivati ponajprije u kajkavskom krugu, a vrlo brzo šire se i na cijelom hrvatskom etničkom području. Statut HKZ/OMH ne samo da omogućava osnivanje čitaonice, nego to je bila i dosadašnja pozitivna praksa udruge kroz 26 godina rada.

O potrebi takvih mjesta za susret, pouku i zabavu govorilo već u nekoliko navrata i zato podsjetimo se kako se prema Vjekoslavu Babukiću, već u 19. st. čitaonica  »smatrala kao ona ognjišta, na kojih se smrzla srca sunarodnjaka naših grijahu«. 

Hrvatska čitaonica “Edvin Bukulin” je tematski susret Zajednice HKZ/OMH, svake druge srijede u mjesecu (osim praznika).

Najave se objavljuju  na portalu zajednice: http://www.hkz-wi.de/naslovna/hrvatska-citaonica.html

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments