ZA BERBU-SPREMNI

piše: Ivek Milčec
U svagdašnjoj političkoj hrvatskoj mućkalici sve češće spominju se, zazivaju i obećavaju referendumi svakakvih vrsta pa se pitamo zakaj se ne bi održal jedan pod radnim naslovom: Jeste li ili niste za to da žene imaju ista prava kao i muškarci?

Budući da se pojedinci i neke konzervativne udruge i stranke sve glasnije zalažu za povratak na tkzv.”hrvatske tradicijske vrijednosti” tj. vraćanje žena šparetu, ognjištu, kuhinji i kuhači jer bi se, po njihovom, na taj način povećal natalitet u Rvackoj a nježniji spol ne bi trošil lovu na razne kozmetičke tretmane i skupe kreme protiv starenja kože. Pogotovo lica! A k se to pak promotri s čudoredne strane ,šminka i moderno oblačenje privlače muške požudne poglede koji dolaze od samog Nečastivog protiv kojeg se bore neke stranke i udruge čuvajući pritom narod, hrvatstvo,vjeru i domovinu.

Međutim, te stranke i udruge nisu samo čuvari vjere i tradicije nego su i veliki protivnici u zadnje vrijeme često spominjane kurikularne reforme kojom bi se osuvremenilo i unaprijedilo hrvatsko školstvo za 21.stoljeće. Program na kojem su radili Boris Jokić i njegov tim; 500 stručnjaka-učitelja, odgajatelja i profesora proglašen je dobrim dijelom nepodobnim i neprihvatljivim jer bi naši učenici napr.doma mogli povesti s roditeljima razgovor o spolnosti, kontracepciji, homoseksualnosti i ostalim “porocima” suvremenog društva.A to je neprihvatljivo za državu čijih se gotovo 90% građana izjasnilo katolicima jer kaj će mladima znanje o seksualnosti kada to “u prvoj bračnoj noći dojde samo po sebi!”

Zbog zatucanosti, kaprica i inata kurikularna reforma prof.Jokića i njegovog tima nije kod nas prošla,ali je zato prošla u susjednoj Crnoj Gori gdje su jednostavno prepisali naš program i uveli u svoje škole.

Kada se saznalo za prepisivanje bilo je protesta i s hrvatske strane, ali Crnogorci su izjavili da nisu sve prepisali nego samo one točke koje će umnogome unaprijediti i modernizirati njihovo školstvo. Ovdje je svaki komentar suvišan!

Noćas(01.09.) je Skupština grada Zagreba većinom koalicijskih glasova usvojila prijedlog tandema Esih-Hasanbegović uz svesrdnu pomoć Bandićevih i Adezeovih gradskih vijećnika da se dosadašnji Trg maršala Tita ubuduće zove Trg Republike Hrvatske a ploča trga s Titovim imenom završi u ropotarnici povijesti. Zagrebački gradonačelnik Miki Bandić, da bi ostao i opstao na vlasti, pristao je na Hasanbegovićevu ucjenu i pristao na promjenu imena trga koji je i za vrijeme Tuđmanove vladavine nosio ime njihovog zajedničkog učitelja. Bivši Adezeovac i Karamarkov ministar kulture, povjesničar Zlatko Hasanbegović u kreiranju gradske kulturne politike ima daleko veće apetite. Zapravo, želi u gradu Zagrebu provesti ono kaj nije uspjel kao ministar.Budući da vladavina Mikija Bandića ovisi vijećničkim rukama tj.glasovima Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića postavlja se pitanje tko je zapravo gazda glavnog grada svih Rvata?

Kao što je poznato ovo vruće ljeto našu obalu i zaleđe zadesili su veliki požari od kojih su mnogi podmetnuti od strane piromana-umobolnika.Mnogi vinogradi,maslinici i voćnjaci potpuno su izgorjeli a vlasnici pretrpjeli ogromne štete.Naši vatrogasci, piloti kanadera, vojnici i svi oni koji su sudjelovali u gašenju požara pravi su heroji i morali bi biti primjereno nagrađeni. U borbi protiv plamenih buktinja često su naglašavali da im je gašenje bilo otežano zbog neodržavanih puteva i neispravnih hidranata pa bi se već sada županijske i državne vlasti morale primiti ozbiljnog posla kako bi sljedeće ljeto dočekali s puno boljom infrastrukturom.

Dok drugi europski narodi i države grabe krupnim koracima naprijed, mi još uvijek međusobno ratujemo a pritom gubimo ogromnu narodnu energiju i sve više se polariziramo. U Hrvatskoj 2.Svjetski rat još nije završio i sam Bog zna kada će.Naša država ima velikih problema zbog sve veće nestašice kvalificirane radne snage,odlazaka mladih,nikakvog nataliteta,Agrokora,pitanja granica sa susjedima,mizernih mirovina,nezaposlenih itd.Međutim,čini se da je sve to gurnuto na stranu jer “mudre političke glave” ne znaju kako riješiti problem HOS-e ploče u Jasenovcu( postavljenoj u spomen 11.poginulih bojovnika) tj.dio njezinog sadržaja “Za dom spremni”.U Ustavu RH piše kakava smo država pa se svi skupa trebamo držati onoga što u njemu piše jer samo tako možemo s pravom reći da smo dio europske civilizirane uljudbe.

U mjesecu rujnu čut će se pjesma s hrvatskih vinograda, gorica i trsja uz stari poklič :”Za berbu -spremni!”

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments