DA SAM JA NETKO

piše: Jelena Stanojčić

Da sam ja netko… pjevao je Davorin Popović s Indexima sedamdesetih godina, a ja ovih dana u mislima ponavljam što bih napravila da sam je NETKO.

Kao prvo, ZABRANILA bih izradu svih vrsta oružja, čak i igračaka za djecu u obliku tenkova, pušaka, oklopnih vozila, bombi… pa neka se onda psi rata tuku prsa u prsa i nek tako ginu, ako im život nije mio.…

više

DJECA POD BOMBAMA

Osvrt na suvremenost romana: Trči! Ne čekaj me…

prilog: Ivica Košak

Kada je Ogranak Matice hrvatske u Wiesbadenu prije par godina predstavio roman hrvatske književnice Bojane Menadžija, Trči! Ne čekaj me…, bila je to priča o jednom minulom ratu.[1] Priča jedne djevojčice iz Karlovca  kojoj su razbojnički oteli djetinjstava. Bojana je odrasla u skloništu, ali nije prestala vjerovati u budućnost.

Slično djelo, napisala je i Zlata Filipović iz Sarajeva. Djela su postala hit.

Zlatin roman – dnevnik preveden je još za vrijeme rata i proširio se Svijetom kao poruka mira te osuda rata. Erin Gruwell, nastavnica engleskog u Kaliforniji uspješno je preuzela format dnevnika kao …

više

LICHTER-BILDER-SCHAU U ZAGREBU

prilog: Dražen Katić

Zagreb/ Međunarodna i humanitarna izložba njemačkog umjetničkog projekta „Lichter-Bilder-Schau“ koji djeluje od 2014. godine, održat će se u četvrtak 03.03.2022 od 18.00 sati u lijepoj galeriji Doma Specijalne policije u Zagrebu, Trg žrtava fašizma 1.

Izložba je, kao i obično,  međunarodna  ali ima i humanitarnu notu. Ovom…

više