NOVA VJERONAUČNA GODINA I NOVI SVEĆENIK

tekst i foto: Sonja Breljak

IMG_08471Berlin/ U netom prošlu nedjelju, u crkvi svetoga Sebastiana, sjedištu Hrvatske katoličke misije Berlin, održana je sveta misa za početak školske godine.

Uz školsku, počinje i vjeronaučna godina.

Već u subotu pred nama, 23. rujna, bit će vjeronauk za djecu i mlade u misijskoj dvorani na adresi: Feldstr. 19 13355 Berlin. Prvi sat vjeronauka za krizmanike je u 10 sati a za pričesnike u 15 sati.
U petak, 06. listopada u 17 sati je Internacionalna dječja krunica.

U crkvi svetog Bonifacija, na Mehringdamu, nedjeljnu propovijed je govorio fra Tomislav Brekalo, u Berlin netom pristigli svećenik koji će, nakon odlaska fra Frane Čugura u Rosenheim, zajedno s mladim župnikom fra Edijem Sokolom i dušobrižnikom fra Radom Tolićem, biti duhovna i vjerska smernica Hrvatske katoličke misije Berlin.

Fra Tomislava smo susreli i upoznali u sakristiji crkve, nakon mise, te progovorili koju riječ i zaželjeli ugodan i svrsishodan duhovni rad i boravak u Berlinu.

Nikada nisam bio na službi u misiji, ovo mi je prvi puta, dakle, u prvom sam razredu, našalio se fra Tomislav.

Fra Tomislav Brekalo je rođen 07.09.1954. godine u mjestu Prisika kraj Aržana na samoj granici između BiH i Hrvatske. Franjevac je i svećenik Provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. Gotovo cijeli svoj radni vijek proveo je kao župnik u župama Dalamtinske zagore, prije dolaska u Berlin, na službi u okolici Drniša.

U novinskim objavama i izvješćima otkrivamo i kako se novi svećenik HKM Berlin, u slobodno vrijeme bavi slikarstvom, posebno tehhikom akvarel.  Izlagao jedo sada  na više skupnih izložaba.

Nedjeljnu propovijed u berlinskoj crkvi svetog Bonifacija, fra Tomislav Brekalo je posvetio djelu praštanja, upravo onim mislima s kojima se i fra Frano Čugura, na ovim našim stanicama oprostio od Berlina i hrvatskih vjernika. -Oprosti nepravdu svojemu bliženjemu, pa kad budeš molio, grijesi će se tvoji oprostiti. Ako čovjek goji mržnju na drugoga, kako može od Gospoda tražiti ozdravljenje? Kad s čovjekom sličnim sebi nema milosti, pa tko će mu oprostiti grijehe? Misli na konac svoj i prestani s mržnjom…, govorio je i citirao Čitanje knjige Sirahove, fra Tomislav Brekalo.

Lijepe misli i poruke. Bile nam na utjehu i pravac.

Želimo fra Tomislavu puno uspjeha u “prvom razredu” Njegova misijskoga djelovanja.

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments