POVJERENSTVO S PERJANICAMA PROPALOG CARSTVA

piše: Branka Oreb-Jerković
Revolucionar i prvi crni predsjednik Južne Afrike, Nelson Mandela, svojevremeno je rekao: “U mojoj zemlji ljudi prvo odu u zatvor, pa onda postanu predsjednici države.”

U Hrvatskoj je obratno: političari najprije budu birani za premijere (slučaj Sanader) a onda završe u zatvoru.

Dignitet političara i pojedinih biznismena u našoj zemlji srozao se zaista na niske grane i sve što im preostaje jest pisanje tomova knjiga i blogova ne bi li pred svijetom opravdali fatalne prijestupe protiv nacije.

Primjerice, tajkun Ivica Todorić na nepoznatoj lokaciji igra stolni tenis s Banskim dvorima, servirajući im svakodnevno, preko svoga bloga, novu lopticu sumnji o događanjima u koncernu Agrokor, a potpredsjednica Vlade RH Martina Dalić mu, preko medija, odgovara sve oštrijom retorikom.

Taj ‘ping-pong’ traje već danima i cijela nacija se zabavlja u iščekivanju konkretnih mjera nadležnih institucija. Meni taj perfomans nije ni smiješan ni normalan.

U sabornici rasprava o sastavu Povjerenstva za Agrokor. U njemu sjede predstavnici istih političkih stranaka i visoki dužnosnici izvršne vlasti (HDZ i SDP) koji su, na ovaj ili onaj način, kumovali ‘slučaju Agrokor’ (plus par saborskih zastupnika iz manjih stranaka).

To je kao po onoj staroj poslovici ‘kadija te tuži, kadija ti sudi’.

Da su članovi Povjerenstva iz redova HDZ-a i SDP-a bili sposobni, riješili bi ‘slučaj Agrokor’ puno godina prije nego je dosegao epske razmjere. Jer su se izmjenjivali na vlasti u zadnjih 27 godina, kada je bujalo poslovno carstvo na uštrb hrvatskog seljaka, kada su, na izmišljene funkcije, zapošljavali žene i djecu i izvlačili novac za luksuzan život.

Da je Todorić prava faca stao bi pred kamere i argumentirano iznio svoju ‘obranu’ ali on se krije u Londonu, Donjem Miholjcu ili gdje li već, gubi mu se trag.

Pa zašto se onda vladajući referiraju na njegov blog i javno ga demantiraju, umjesto da se posluže instrumentima prisile, koji im stoje na raspolaganju?!

Ili su ti instrumenti rezervirani samo za kažnjenog penzića s tri božićna vijenca, koji je unucima htio kupiti puricu za blagdan?!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
6 years ago

Gospon Anto Jukić
Ako Vi mislite da smo mi svi ovdje, neznalice i smutljivci,grdo ste se prevarili.Mene čudi možda i nekoga drugoga.Zašto ste se Vi javili, ovako visoko obrazovani sa mngim rdnim iskustvima na ovaj čudan način,- tek u komentru. Zašto niste napisali jedan članak o Vašem mišljenju o Agrokoru,- pa bi i mi viš znali.
Eto vjerujemo u pravnu državu da taj ološ ide već jednom iza rešetaka.I da se ujedno spasi što se spasit može.

Anto Jukić
6 years ago

Moram poručiti svim neznalicama i smutljivcima da se
kriminalnim metodama ruši Agrokor , a ta ološ će brzo
iza rešetaka . Žalosno je da cijeloživotni uhljebi ruše
one koji su suprotno od njih čitav život stvarali i bogatili
Hrvatsku . Todorić se služio svim metodama kao i nje-
gova konkurencija , te je mnoštvo radnji bilo suspektno
i protuzakonito , ali zašto selektivno hapsiti Todorića a
ostale tajkune milovati . Todorić je ipak previše pametan
i pošten da bi mu ološokratija našla bilo što više od ono-
ga što su i drugi radili . Želim da se spasi Agrokor .

Josip Mayer
Josip Mayer
6 years ago

Na pitanje.Pa zašto se onda vladajući referiraju na njegov blog i javno ga demantiraju, umjesto da se posluže instrumentima prisile, koji im stoje na raspolaganju?!
A što drugo reći n ovo pitnje već.U Hrvatskoj je veliki problem. nedostatak odgovornosti političara.

Slavonka
Slavonka
6 years ago

Može se i usmrtiti bračni par i ne biti kriv. A krivac je – zna se – bolestan, ali iznimno bogat čovjek.Sve je kod nas moguće i ostvarivo, zar ne?!