HRVATSKI DAN ZA PAMĆENJE

prilog: Hrvatsko društvo Luxemburg

Bruxelles/ U povodu obilježavanja Dana neovisnosti Republike Hrvatske i četvrt stoljeća organiziranog djelovanja Hrvata u Luksemburgu, u prostorijama Centre culturel Gare u samom središtu metropole, održan je „Hrvatski dan u Luksemburgu“.

U organizaciji Hrvatskog društva Luksemburg okupilo se stotinjak Hrvata i njihovih prijatelja iz cijelog Velikog Vojvodstva, a cjelodnevni program počeo je otvaranjem izložbe o povijesti društvenog rada Hrvata u Luksemburgu.

Iz mnogobrojnih izloženih dokumenata, priznanica, zahvalnica i novinskih članaka posjetitelji izložbe mogli su doznati brojne detalje o radu „Luksemburške inicijative za Hrvatsku“, prve hrvatsko-luksemburške udruge osnovane u Hesperangeu samo osam dana nakon što je Hrvatska proglasila neovisnost. U pružanju materijalne i moralne pomoći veliki obol tada su dali Marie-France Liefgen, predsjednica inicijative, i ostali osnivači: Iva Bitanga, Ljubica Bukvić-Repušić, Petar Repušić i Monique Posing.

Baš iz tog razloga, za izuzetan doprinos jačanju ugleda i položaja Hrvata u Luksemburgu te organiziranje humanitarne pomoći Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata Skupština HDL-a dodijelila je zahvalnice spomenutim članovima osnivačima „Luksemburške inicijative“, a za Monique Posing posthumno je priznanje preuzeo njezin nećak Goran Beus. Zahvalnicu za izuzetan doprinos ugledu i djelovanju Hrvatskog društva Luksemburg primio je i grafičar Bojan Vlahek.

Osim pogleda na povijest djelovanja Hrvata u Luksemburgu, članstvo HDL-a održalo je izvanrednu sjednicu Skupštine kako bi se raspravilo i o nekoliko aktualnih tema, a kulturno-umjetnički program nastavljen je dječjim discom i predstavljanjem hrvatskih umjetnika Jasminke Frlete-Botice i Josipa Dragnića.

Književnica Jasminka Frleta-Botica iz Rotterdama predstavila je svoju drugu knjigu „Velika ispovijed“ koja govori o tri generacije žena, u dobi od četrdeset do devedeset godina, i tri za autoricu gegografski važne sredine – Slavoniji, Dalmaciji i Zagrebu. Autorica između ostaloga nudi odgovore na pitanja kako se žene kroz generacije nose s ustaljenim normama, odakle crpe snagu da se nose s prošlošću i koje su svakodnevne prepreke s kojima se suočavaju.

Splitski gitaristički virtuoz Josip Dragnić izveo je dva djela iz svog klasičnog repertoara koji je publika u Luksemburgu već imala prilike čuti na koncertima „Splitskog gitarističkog kvarteta“.

Hrvatski dan za pamćenje u Luksemburgu zaključen je sjajnim koncertom uz 100% domaću glazbu frankfurtske skupine Slash bend. Saša Amić i Dado Maljak širokim su repertoarom pop i rock glazbe zadovoljili ukuse svih generacija. Kao gošća Slash benda nastupila je Anđela Zelić.

Zaključak svih nazočnih bio je jednoglasan: ovakvo druženje Hrvata u Luksemburgu treba održati češće, a “Hrvatski dan u Luksemburgu” ponoviti i dogodine.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments