PANONSKA PRIČA

prilog: Ante Karačić
downloadIserlohn-Subotica/ Hrvatska likovna udruga CROART iz Subotice organizira u povodu VI. Umjetničke kolonije „PANON SUBOTICA 2017.” izložbu slika svojih članova i gostiju.

Otvorenje izložbe je u ponedjeljak 18. prosinca u 18 sati u Galeriji Otvorenog sveučilišta Subotica.

Izložena djela moći će se pogledati do 4. siječnja/januara 2018. godine.

Između ostalih, na ovoj izložbi svojim radovima sudjeluju i naši umjetnici iz Iserlohna, Ankica Perge Karačić i Ante Karačić Karas te Kristijan Sekulić, članovi CROARTA Subotica

i novoosnovanoga CROART  Iserlohn, NRW.

Priča je to o ljepoti stvaranja lijepoga koje ti izazove radost, ublaži tugu, istrgne te nakratko iz svako-dnevnice, iz gužve i jurnjave i podari ti polet, vedrinu i osećaj radosti, naslovljene „PANON“ koja okuplja likovne stvaraoce iz triju susjednih država u karpatskoj dolini Mađarske, Hrvatske i Vojvodine, odnosno Srbije.

U pitanju je tripartitski projekat koji podrazumjeva li-kovne susrete koji se dešavaju svake godine u mjestima odakle su prekogranične partnerske udruge. Tako se svake godine obogaćuje kulturna scena gradova odakle potiču udruge pa tako imamo:

u junu likovnu koloniju „PANON-SUBOTICA“- Srbija

u julu likovnu koloniju „PANON-DUŠNOK“- Mađarska

u septembru likovnu koloniju „PANON-BELIŠĆE“- Hrvatska

Cilj tih susreta je poticanje, afirmacija likovnog stvaralaštva i umjetnosti, te u tom kontekstu njegovanje i čuvanje kulturne baštine sva tri naroda triju susjednih država u panonskoj niziji.

Družeći se u svom zajedničkom radu, slikari sudionici kolonija „PANON“ tvorci su djela na kojima preovlađuju panonski motivi, život i običaji ljudi u panonskoj ni-ziji. Istovremeno sudionici projekta „PANON“ su traj-ni svjedoci koji prepoznaju likovno stvaralaštvo kao prostor univerzalnih vrijednosti, kao važne vrednote čovjekove veze s kulturom, a upravo je kultura jedan od izraza naše duhovnosti, ono što je zajedničko za sve ne samo sudionike projekta „PANON“ već i sve one koji taj projekat prepoznaju, cijene i podupiru, riječi su Josipa Horvata, predsjednika HLU „CROART” tiskane na pozivnicama za izložbu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ante karacic
ante karacic
6 years ago

Na izlozbi ucestvuju tri clana CROART IS.NRW
Kristijan Sekulic i Ankica i Ante Karafcic.