KULTUROM DOMOVINI U SLAVU

tekst i foto: Sonja Breljak
putEssen
/ Matica hrvatska za Ruhrgebiet organizirala je uspješno, svečano obilježavanje 26. obljetnice priznanja Republike Hrvatske u dvorani Buergerhaus-Oststadt, u Essenu.

Uprava Matice je ovo obilježavanje zamislila kao slojevit i kulturom prožet, i dobrim dijelom i dvojezičan program, zanimljiv i Hrvatima a i Nijemcima.

Večer je započela hrvatskom nacionalnom himnom u izvedbi mlade, splitske, operne  pjevačice Kristine Jurić, koja je tijekom večeri pjevala još dvije pjesmete minutom šutnje za sve pale i izgubljene u ratu. Program je otvorio predsjednik ogranka Matice hrvatske, Josip Marković, iznoseći važna događanja koja je ovaj matičin ogranak planirao i proveo prošle i ove godine.

Kroz program je potom vodio i Mijo Nuić kao i Zoran Sikavica. Jadranka Gradac je kroz razgovor s autoricom Jasminkom Frleta Botica koja je stigla iz Nizozemske, predstavila knjigu Velika ispovijed, koja govori o sudbinama žena raznih generacija.

put1U gostima kod Matičara bio je ovom prigodom  i Šimo Ešić, pjesnik, novinar i izdavač iz Tuzle, nastanjen u Wupertalu koji je predstavio svoje knjige pjesama za djecu izvrsnim, slikovitim i duhovitim pripovijedanjem i kazivanjem poezije.

I urednica Hrvatskog glasa Berlin, potpisnica ovih redaka uklopila se u ovu proslavu stihovima iz Glasove rubrike Poezija. Tako su ugodno, publici na radost, potekli stihovi: Adolfa Polegubića (Opet te sanjam), Dragice Šimić (More sam), Slavice Sarkotić (Zustra bu kesno), Božice Jelušić (Ruke koje hrane ptice), Svena Adama Ewina (Ljubavna) te Sonje Smolec (Čitaj još malo, mama).

Na kraju je zbor Matice pod ravnanjem Krešimira Veselića dobro  izveo nekoliko višeglasnih skladbi.

Potom su glazbenu palicu preuzeli Vedran i Marinko iz Nuesa te zasvirali a publika je zaplesala i zaigrala.

U organizaciji likovne udruge CROART upriličena je i prodajna izložba umjetničkih radova Ankice i Ante Karačić te Kristijana Sekulića.

Ovoj, sadržajno bogatoj kulturnoj večeri, između ostalih, nazočila je i konzulica Klaudija Aljinović iz Generalnog konzulata u Duesseldorfu.

Domaćin je uložio puno truda u organizaciju proslave i programa. Na to se može može, i s puno osobnog zadovoljstva, reći: Svaka čast, samo tako i dalje!

27654926_10212416642984530_6011937107794876812_n

Više o događaju u tekstu i fotografiji, u idućem prilogu.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dragica
Dragica
6 years ago

Hvala draga urednice. Čast mi je da su i moji stihovi Tvojim odabirom bili dio ovakve svečanosti. Veliko hvala za promicanje hrvatske pisane riječi i stvaralaštva. Puno uspjeha i u daljnjem radu želim od srca.