AFRODIZIJAK

Inzulinski dnevnik na Valentinovo

piše: Slavica Jurčić
Eto, prošao je i taj dan. Pisat ću ga malim slovom “valentinovo”, bez poljupca i ruže. A za sve to što sam se nadala ili očekivala, nisam imala argumenata.

Kao nezaposlena bez osobnih prihoda nisam u mogućnosti sebi da priuštim ni minimalni luksuz koji su mnoge žene mogu priuštiti.

Ponekad si priuštim tu šnjitu finog kruha koji nekada i pojedem s voljom, a nekada osjetim grižnju savjesti i pojedem ga i malo više.

Što jedeš da si takva mršava?  Čujem od poznanika koji ne pokušavaju da shvate kako je meni koja se četiri puta dnevno “fiksam” s inzulinom.

Dok si gulim jabuku par puta ju ocijenim je li prevelika ili je preslatka, opet grižnja savjesti.

Svako jutro se pogledam u ogledalo i poručim sama sebi: “Bolesnice jedna, daj se zarumeni, nabaci koju kilu i popravi se!”

Ne mogu reći da sam očajna, čak znam i sakriti to svoje bolesno stanje, ipak danas imamo puno izbora šminke, ali nekada mi se ne da sakrivati.

Ipak u svemu tome jadu od života idem dalje. Moram, nisam napravljena od papira pa da brzo izgorim. Mislim da sam od kamena, vjerojatno, onog dalmatinskog.

Nedavno mi je jedna osoba rekla da zračim. Pa, naravno, svi koji imaju povišeni šećer u krvi su prirodno slatki. Družite se s nama jer mi smo poput afrodizijaka.

Kažu da je crna čokolada ona za kuhanje poput stimulansa, djeluje na raspoloženje i čim ju pojedete osjećate ćete se bolje, ugodnije.

Sada da se vratim na valentinovo (malim slovom). Jedan dan koji u svijetu slave zaljubljeni, i bolesni za kupovanjem darova.

Sjetite se zašto se slavi taj dan.

Moram li taj dan dobiti ružu, poklon ili poljubac? Ne moram. Taj dan očekujem mir, bez suvišnih riječi, bez prigovora i mučne tišine.

Na kraju moga monologa, želim vam svima sretan (taj) dan i kako su znali reći stari Rimljani: “kruha i igara”!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Slavica Jurčić
Slavica Jurčić
6 years ago

Moj članak je zapravo uvod u pisanje o DIJABETESU,moj način života potpuno se promjenio otkako znam da imam dijabetes tu zločestu bolest,nisam ju dobila od slatke hrane to je zabluda,moja gušterača ne radi dobro,sol,brašno i šečer su tri namjernice koje u našim krvnim žilama rade cirkus i mi koji imamo visoki tlak i šečer moramo biti oprezni pri konzumiranju tih namjernica,stres je naj veči uzrok nastajanja i komplikacija kod novo otkrivenih pacijenata. Hvala vam što me čitate,cijenim vaš trud i pažnju,a dar riječi koji ste mi uputile naj slađa su hrana mom slatkom tijelu. Nadam se da če sve žene… Read more »

Marija Juračić
6 years ago

Dalmatinski kamen rađa čvrste ljude. I kada ih život udari, kada se iza horizonta valjaju same nevere, oni plove punim jedrima. I pišu. Ulijevaju hrabrost samima i onima koji osjećaje ne mijenjaju za darove.

Katica Kiš
6 years ago

Draga Slavice,
čitajući vaš članak o vašoj šećernoj bolesti, koju ste vjerojatno dobili od ove slatke hrane, jer u svemu ima šećera.
Sol također stimulira hormone sreće u mozgu kao i šećer. Kako bi smanjili šećer u krvi preporučujem vam konzumaciju CIMETA. Ja ga miješam s kavom i tako ga i ne osjetim. Cimet smanjuje razinu šećera u krvi, jača želudac, djeluje protiv parazita, pospješuje probavu i pomaže kod prehlade i gripe.
Svako dobro
želi vam
Katica