“SPOMENAK” O MALOJ ŠKOLI

tekst: Ivana Rora
SPOMENAKHrvatska matica iseljenika poziva na svečanu tribinu i promociju filma “Spomenak”, u povodu obilježavanja 25 godina djelovanja Male škole hrvatskoga jezika i kulture, koji će se održati u utorak 20. veljače 2018. u 13 sati u Klubu Matis (ulaz do HMI-ja), Trg S. Radića 3, Zagreb.

 Četvrt stoljeća djelovanja Male škole hrvatskoga jezika i kulture bio je idealan povod za stvaranje kratkometražnog dokumentarnog filma Spomenak koji će pokazati povijest škole, njezin temeljni cilj i potvrđenu vrijednost kroz sadašnji trenutak, ali i arhivske snimke.

Film je sniman u autentičnom okruženju tijekom odvijanja Male škole 2017., a montiran je tijekom jeseni 2017.  Uz korištenje brojne foto i filmske arhive, dočarava neprocjenjive trenutke zajedništva velikih i malih Maloškolaraca, ljepotu učenja, druženja i sklapanja cjeloživotnih prijateljstava koje im je ova škola omogućila.

Ovom pričom o djeci koja žive i školuju se izvan RH te dolaze u domovinu svojih predaka učiti materinski (nasljedni) jezik autorice Marine Aničić Spremo, javnosti ćemo predstaviti jedan od Matičinih tradicionalnih i jedinstvenih programa te obilježiti Međunarodni dan materinskog jezika (21. veljače).

 Na svečanoj tribini će izv. prof. dr. sc. Lidija Cvikić, prodekanica za znanost, umjetnost i međunarodnu suradnju Učiteljskog fakulteta u Zagrebu te Igor Matijašić, prof., ravnatelj Osnovne škole Milana Langa iz Bregane, iz perspektive svojih profesija i dugogodišnje stručne suradnje u ovom dugovječnom Matičinom projektu, govoriti o njegovoj značajnoj ulozi u očuvanju hrvatskoga identiteta među mladima koji žive izvan granica naše domovine.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments