MANIFESTACIJA HRVATSKE KULTURE I NOVO VODSTVO

Održan XXVIII Sabor Hrvatske kulturne zajednice – Ogranka Matice hrvatske u Wiesbadenu

piše: Ivica Košak
wiebaden-9oo-660x265Wiesbaden, 25. veljače 2018. godine/ U glavnom gradu njemačke pokrajine Hessen održan je XXVIII Sabor Hrvatske kulturne zajednice – Ogranka Matice hrvatske u Wiesbadenu. Četrdesetak nazočnih doprinijelo je uspješnoj manifestaciji hrvatske kulture i izboru novog vodstava.

Skup je održan u Domu kardinala Kuhariće – katoličkom misijskom centru za strance s hrvatskog jezičnog područja u Wiesbadenu, a  u kojemu je prisutne pozdravio fra Miron Sikirić.

Fra Miron, voditelj misije, istaknuo je važnosti i vrijednost kulture i materinskog jezika kao obilježja koja oplemenjuju čovjeka. Predstavnik Republike Hrvatske u Frankfurtu, generalni konzul Vladimir Duvnjak pozdravio je nazočne, ističući kako su organizacije poput Ogranka Matice hrvatske u Wiesbadenu nezamjenjiv oblik rada na očuvanju identiteta hrvatskih državljana u iseljeništvu.

Damir Barbaric Ivica Košak Jela ŠarePotpredsjednik u središnjici Matice hrvatske u Zagrebu, profesor dr. Damir Barbarić, pohvalio je razvoj Ogranka u Wiesbadenu. Iako Kulturna zajednica bilježi 28. godinu postojanje, status Ogranka MH  dobila je prije dvije godine. Postignuti rezultati, iako teško mjerljivi, ipak su vidljivi posebice u vlastitoj izdavačkoj tradiciji. Kulturna zajednica – Ogranak MH objavila je do sada 52 broja časopisa Riječ. Riječ predstavlja ne samo pismohranu, nego to je i zrcalo kulturnog dometa zavičajnog društva.

Tročlana delegacije Ogranka  Matice Hrvatske za Ruhrsko područje pridonijela je, zajedno sa središnjicom iz Zagreba, da se u Wiesbadenu ostvari svojevrsni susret njemačkih ogranaka Matice hrvatske.

Predsjednik Ogranka  Matice Hrvatske za Ruhrsko područje, gospodin Josip Marković i gospođa dr. Jadranka Gradac predstavili su rad Ogranka MH za Ruhrsko područje. Književni radovi u likovna umjetnost sadržajno se upotpunjuju na predstavljanju hrvatske kulture u njemačkoj sredini. Predsjednik Ogranka, Josip Marković pozdravio je mogućnost suradnje s kolegicama i kolegama u Wiesbadenu, ističući kako umrežavanje ogranka MH ne može biti ograničeno na praćenje što radi netko drugi, tako da  suradnja treba i može biti onaj motor koji će doprinijeti uspjehu svake lokalne zajednice.

U suradnji s Hrvatskom nastavom Hessen (HNH) obilježen je Međunarodni dan materinskog jezika. Nastavnica HNH, Marina Beroš pripremila je programsku točku ove, u Kulturnoj zajednici već tradicionalne priredbe. Učenica 8 razreda, Lorena Črljenec recitirala je pjesmu Rodu o jeziku pjesnika Petra Preradovića.

Dsmir Barbaric Ivica Košak i generalni konzul RH Vladimir Duvnjak (3)Predsjednik Hrvatske kulturne zajednice – Ogranka Matice hrvatske u Wiesbadenu, dipl inž Ivica Košak predstavio je rad društva u 2017. godini.

Djelovanje zajednice prezentirano je na portalu: http://www.hkz-wi.de/ na hrvatskom jeziku, te njemačkoj inačici na portalu: http://de.hkz-wi.de/

Dokumentacija o višegodišnjem radu nalazi se u časopisu zajednice RIJEČ. Digitalizirani brojevi časopise nalaze se pohranjeni i dostupni su javnosti: http://www.rijec.hkz-wi.de/

 

Izabrano je novo vodstvo Zajednice. Upravu društva sačinjavaju Ivica Košak, predsjednik,

Marina  Beroš, potpredsjednica, Slaven Ljiljanić, potpredsjednik, Jela Šare, tajnica, Rina Milković, blagajnica, Jakov Rimac, Ružica Matanić, Sivija Šljivić i Ljubica Turić.

A postignut je i načelni dogovor o budućem radu u Kulturnoj zajednici. Snaga zajednice izvire iz nje same. Održati Hrvatsku čitaonicu ostaje jedna trajna i važna zadaća. Susret ogranaka u Wiesbadenu otvorio je nova polja suradnje na projektima koje  jedna lokalna udruga ne može sama izvesti. Sljedeći broj Riječi biti će predstavljen i u Generalnom konzulatu RH u Frankfurtu, a to će predstaviti izlazak iz lokalne i vraćanje na regionalnu scenu. Planiramo se odazvati pozivu predstavnika njemačkoga parlamenta u Berlinu kako bi i na saveznoj razni u Njemačkoj pronašli  bolje putove za suradnju i umrežavanje. Matica hrvatska, Hrvatska matica iseljenika i Središnji ured za Hrvate izvan RH ostati će institucije s čijem instalacijama želimo bolju suradnju, rekao je na kraju Ivica Košak.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
6 years ago

Čestitka izabranima.

Hvala i novom vodstvu da Vas u Wiesbadenu opet i za budućnost dalje ima. Inače HGBbio bi zakinut za još jedni lijepu priču..
Izabrano je novo vodstvo Zajednice. Upravu društva sačinjavaju Ivica Košak, predsjednik,Marina Beroš, potpredsjednica, Slaven Ljiljanić, potpredsjednik, Jela Šare, tajnica, Rina Milković, blagajnica, Jakov Rimac, Ružica Matanić, Sivija Šljivić i Ljubica Turić.Kojem želimo puno uspjeha u njihovim daljnjim delima i upornim društvenim i pojedinačnim zalaganjima.Na dobrobitu Hrvatske i hrvatskih građana.

Ivica Košak
Ivica Košak
6 years ago

Paris or Perish! Bez medijske pratnje svaki, pa i najrevniji napor osuđen je na zaborav. Zato srdačno i veliko HVALA redakciji Hrvatskog glasa Berlin za vjernu pratnju i prostor u koju našem radu taj portal daje u javnosti.