PRIPREMA ZA OŽUJSKE IZBORE

Održana Informativna godišnja skupština Hrvatske zajednice  Berlin

078Berlin/ U Hrvatskoj kulturno-umjetničkoj i sportskoj zajednici Berlin, jednoj od najstarijih hrvatskih zajednica u Europi, u netom prošlo nedjeljno popodne, održana je godišnja, redovita, informativna skupština ovog odruženja.

Ovaj informativni skup je vodila predsjednica Zajednice, Mira Kiš a pred okupljene članove su izišli i članovi upravnog odbora, Ivan Vidović, dopredsjednik, Nada Zovko, rizničarka, Silvija Pernull, tajnica, te Zvonko Dužaić.

Pored članova Zajednice, ovoj informativnoj skupšini je kao gost nazočio i dr. Gordan Grlić -Radman, veleposlanik RH u Njemačkoj.

Članovi upravnog odbora informirali su okupljeno članstvo o godišnjim događanjima i stanju u ovom udruženju a sve u namjeri dobro informirati u susret skorim, ožujsskim izborima nove uprave.

Prema kratkim i sažetim izvješćima, u Hrvatskoj kulturno-umjetničkoj i sportskoj zajednici Berlin bilo je i u godini iza, vrlo živo. Udruženje ima na papiru osamdesetak članova od kojih se na skupštini okupio dovoljan broj (više od jedne četvrtine članstva) za glasanje i donošenje odluka.

U protekloj godini organizirano je osam tradicionalnih zabava, upriličeno i 16 privatnih proslava te jedan komemorativni skup. Financijsko stanje ovog udruženja je relativno dobro uz napomenu kako ovo udruženje svojim radom i sredstvima, samo financira prostorije (u kojima je održana i ova skupština) u Karl-Marx Strasse 204-206 u berlinskoj četvrti Neukölln, za što treba dosta rada i truda.

074U zajednici djeluju tri grupacije folkloraša (odrasli, srednji i mali) a odnedavno tu djeluje i vokalna skupina “Lastavice”.

Hrvatska zajednica uspješno podmiruje svoje obaveze prema najmodavcu prostora kao i prema berlinskom senatu. Prema riječima tajnice Silvije Pernull, nastoji se ovom udruženju ponovo priskrbiti “Gemeinnützigkeit”, odnosno, obilježje društva od općedruštvene koristi, što donosi i neke pogodnosti u radu, posebno kod izdavanja uvjerenja potencijalnim sponzorima radi poreskih olakšica.

U skladu s tim, u jednom članku je izmijenjen i prilagođen Statut društva važeći još od osnutka Zajednice. Izmjene Statuta su na ovoj skupštini jednoglasno usvojene te tako zahtjev za povrat oznake “društvo od općedruštvene koristi” može ići u dalju proceduru. Nadati je se i skorom ostvarenju ovog cilja.

Predsjednica Mira Kiš je okupljenom članstvu prenijela svoju odluku ne kandidirati se i ne birati na idućem izboru nove uprave u ožujku e time i dala na znanje da članstvo do izborne skupštine u ožujku razmisli o mogućim kandidatima za novi upravni odbor.

097Vrlo autentično i poticajno se okupljenima obratio i veleposlanik RH u Njemačkoj, dr.  Gordan Grlić-Radman.

Ocijenio je u svom govoru rad Hrvatske zajednice, vrlo pozitivnim i potrebnim, važnim za Hrvate u Berlinu. Dao je potporu sadašnjem vodstvu da nastavi s dosadašnjim dobrim radom. A da sve ne bi ostalo samo i na lijepim riječima, veleposlanik je, u ulozi podržavatelja rada i djelovanja ovog udruženja, odmah uplatio godišnju obiteljsku pristojbu, dajući i time, simbolično,  pozitivne poticaje da ovo društvo i dalje, kao i do sada širi dobre vibracije i vrijedno djeluje na prepoznatljivosti i očuvanju hrvatskog identiteta u njemačkoj metropoli i šire.

U Hrvatskoj kulturno-umjetničkoj i sportskoj zajednici Berlin  uskoro je (15.12.) Božićna proslava a potom i organiziran doček nove godine. Nakon toga će se ovo udruženje lagano kretati ka izbornoj skupštini u ožujku. Do tada, sadašnja uprava i članstvo zajednice imaju vremena razmišljati o potencijalnim kandidatima za novu upravu. Netom održana Informativna skupština dala je, reklo bi se,  tim razmišljanjima, pozitivne poticaje.

087

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments