GLAGOLJICA JE IN

prilog: Ante Karačić

Exif_JPEG_PICTURE
Exif_JPEG_PICTURE

U osnovnoj školi smo čuli da postoji glagoljica.Tada se dalje od toga nije išlo.

Moji prvi ozbiljniji kontakti s glagoljicom su ranih 90- ih godina kada se stvarala hrvatska država.

Tada smo pokrenuli Hrvatski dijasporski list na čijem logu je bila glagoljica. I naše vizit karte bile su ukrašene glagoljicom.

One su bile vrlo dekorativne i dobro su izgledale. Ne bi se postidjele ni sada poslije više od dvadeset godina pored današnjih dizajnerskih rješenja.

Ankica kao vrsni pedagog i dizajner, odmah je prepoznala dekorativnu mogućnost koju pruža glagoljica. Počela je u svoje akvarele ubacivati glagoljična slova slikajuci Dubrovnik, SV.Vlahu, Ilok.
To je sve kulminiralo 2009. godine na putujućoj likovnoj koloniji koju smo organizirali u Iloku na temu“Dunav rijeka fantazije“.

Tada su sudionici kolonije BO SUK LE iz Koreje, Lidija Kreutzar iz Kolumbije i ostali iz Beča i Budimpešte slikajući Ilok ubacivali glagoljična slova.

Ankica je čak pročelje nase kuće u Iloku oslikala glagoljicom.
Prije nekoliko godina smo na prijedlog nastavnika iz OS. Zadarski otoci, za temu našega natječaja uzeli „Glagoljica u dječjem oku i srcu“

Natječaj je postigao nevjerojatan uspjeh. Stiglo je preko tisuću dječjih radova iz cijelog svijeta. U gradskoj galeriji Iserlohn radovi su postavljeni na podu.

U njemačkim medijima IKZ, Rundschau  je fotografija tisuću djecjih radova na temu glagoljica proglašena – fotografijom tjedna!

Osobno sam misljenja da mi nedovoljno koristimo svoja bogatstva a čeznemo za tuđim stvarima koja su često na granici šunda.
Zato, pokrećem incijativu učenja glagoljice.

ZA DJECU

-za početak da isjecaju glagoljična slova i lijepe ih da bi dobili svoje ime. Poslije preko toga mogu učiti ispisivati svoja imena a kasnije između sebe i slati poruke na glagoljici.

Po hrvatskim nastavama i katoličkim misijama trebalo bi organizirati takmičenja za djecu:  Zato,  ce na tabli ljepše napisati svoje ime na glagoljici.

 

ZA ODRASLE

-da na svojim f. i internetskim profilima kao i vizit kartama koriste pozadinu u glagoljici.

 

ZA INSTITUCIJE

-sigurno ste primjetili kako su koreanci svim dobitnicima medalja na zimskoj olimpijadi darivali slike njihovih imena napisane na koreanskom.

 

Mi bi to mogli napraviti sa glagoljicom,jos bi lijepse izgledalo jer je glagoljica dekorativnija.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments