TAKO SE ŽIVI MULTIKULTURALNOST

tekst: Goran Filipović
foto: Hrvoje Dominić/HDL

a6fc936d4a5222b058f7Luksemburg/ 35. izdanje Festivala migracija, kultura i građanstva potvrdilo je da je multikulturalnost jedan od najvažnijih aspekata (su)života u Luksemburgu.

Naglasili su to luksemburški premijer Xavier Bettel, ministrica obitelji Corinne Cahen i gradonačelnica Luksemburga Lydie Polfer prilikom otvaranja popularne manifestacije na kojoj je Hrvatska, zahvaljujući angažmanu Hrvatskog društva Luksemburg, imala vrlo zapažen nastup.

Na čak četiri štanda predstavljena je kulinarska, turistička, literarna i umjetnička raznovrsnost Hrvatske.

9557bb52a1bdc639ab4dNeposredno prije službenog otvaranja Festivala sjajnim nastupom na velikoj pozornici na velesajmu Luksemburga publiku je oduševio ALF acoustic band iz Petrinje. Pjevačica Antonija Kihalić, uz pratnju Leona Rokića (gitara), Franje Ivišića (bas gitara) i Damira Prskala (violina) u okviru gostovanja u Velikom vojvodstvu održala je i koncert u Bosso Baru, gdje je publika uživala u trosatnoj glazbeno-poetskoj večeri upotpunjenoj čitanjem proze i poezije autora Maje Šiprak, Ivane Švragulja, Siniše Matasovića i Marija Lovrekovića.

2f9557218890645ae128Festival migracija u Luksemburgu, može se slobodno reći, ove je godine iskorišten i za pravi festival predstavljanja hrvatske kulture i umjetnosti, što pokazuju dodatne brojne aktivnosti u izložbenom prostoru LuxExpo. U okviru umjetničkog salona ARTSmanif Hrvatsku je predstavljala Ivana Švragulja.

Osim što je posjetiteljima Festivala predstavila svoje djela i sjajne radove učeničke zadruge „Lovreki“, svoje veliko iskustvo u organizaciji radionica likovnosti i aktivnog građanstva primijenila je i u radu s hrvatskom djecom u Luksemburgu. „Sva djeca znaju crtati! Ne vjerujte nikome tko vam kaže drukčije”, rekla je Ivana Švragulja, a 15-ero oduševljene djece u dobi od 6 do 16 godina uz odličnu su mentoricu izradila i svoje prve slikovnice.

e19326436f73fbf7b08cTreba napomenuti da su u realizaciji gostovanja umjetnika i glazbenika iz Petrinje u Luksemburgu, osim Hrvatskog društva Luksemburg, sudjelovali i Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Turistička zajednica Grada Petrinje, Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja te Narodna knjižnica i čitaonica „Vlado Gotovac“ Sisak.

TZG Petrinje je pripremila promotivne materijale, dok su petrinjska i sisačka knjižnica Hrvatima u Luksemburgu poklonile preko stotinu knjiga na hrvatskom jeziku i to Hrvatskoj sekciji u europskoj školi, odnosno profesoricama hrvatskog jezika Maji Emeršić i Matiji Manenica te Hrvatskom književnom klubu voditeljice Mirjane Kačavenda.
A

ef2727cd637aa9c6444eLF acoustic bend s prigodnim programom predstavio se i nakon nedjeljne svete mise u Hrvatskoj katoličkoj misiji Luksemburg, gdje su voditelju don Froku Zefiqu predani molitvenici i udžbenici za vjeronauk.

„Dugo ćemo pamtiti gostovanje naših umjetnika i glazbenika iz Petrinje. Između njih i Hrvata u Luksemburgu uspostavljena je posebna veza. Uživali smo u glazbi i umjetnosti i stvorena su nova prijateljstva. Posebno zahvaljujemo svim vrijednim pomagačima na našim štandovima, bez kojih ovako uspješan nastup ne bi bio ostvariv“, zadovoljno su rezimirali iz vodstva Hrvatskog društva Luksemburg.
63c91edd60f3593864a1

2667abc15dd126461bdb


99ee362d0dad6999722a

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments