MOJA DOMOVINA

piše: Danijel Ligeska

Poznanj

Kako nas vide drugi je važnije od „kako se vidimo sami”, jer drugima se moramo dopasti …nije dovoljno da se sami sebi sviđamo.
Taj neutralni sud nije lako dobiti. Ako nas netko kudi onda nastojimo po svaku cijenu omalovažiti ga i istaći one koji nas hvale …podići njihovu vrijednost.
Ni mi dugo nismo znali što stranci misle o nama. Napisah stranci, iako ekipa Hrvatskog glasa Berlin Danijela od prvoga časa smatra svojim.
Danijel Ligeska je Poljak koji je zavolio našu zemlju …naš jezik. Kako i zašto pojašnjava nam to Danijel u svojim prilozima. Zamolismo Danijela da napiše nešto o svojoj zemlji …o Poljskoj. Nismo dugo čekali. Danijel nam piše …ali da ne duljim evo Danijela u originalu …na hrvatskom jeziku kojeg studira i na kojemu nam i piše:
Rođen sam u Rzeszowu. Rzeszow je prekrasan grad koji se nalazi na jugoistoku Poljske, blizu Krakova.  U Rzeszowu je rođena manekenka Anja Rubik, jedna od najboljih  na svijetu i jazz glazbenik, poznat u USA …Tomasz Stanko. Rzeszow  se razvijao vrlo brzo. Što mene tamo očarava su čistoća i puno cvijeća. Za Frankfurt na Majni postoji direktna avionska veza Lufthansom. Rzeszow je važan industrijski grad. Najjače razvijene su avionska i farmaceutska industrija. Grad je europsko sjedište od United Technologies Corporation …najveće tvrtke u avionskoj industriji.

Rzeszow

Drugi dio moje obitelji živi u jugozapadnoj Poljskoj, pokraj Wroclawa (njemački  Breslau), u  Eulengebirge. Kao dijete, provodio sam tamo svaki odmor. Prekrasne su tamo planine, a što je zanimljivo,  Hitler je namjeravao tamo izgraditi podzemni grad i sada se tamo nalaze podzemni  tuneli nazvani „Riese”. U Walbrzychu  se nalazi jedan od najvećih dvoraca u Poljskoj: „Książ” (njemacki Fürstenstein , gradjen u XIII stoljeću.
Moj djed je rođen u Lavovu (Ukrajina). Nakon drugog  svjetskog rata je, kao i veliki broj  Poljaka iz Lavova,  bio prognan na zapad. Na zapadu je bila bolja situacija sa poslom i shodno tomu, tamo se nasla i moja (buduća) baka …a kamo je otišla  trbuhom za kruhom. Tamo je upoznala djeda i tamo se rodila moja mama. Moja mama se na  jednom godišnjem odmoru u Rzeszowu upoznala s mojim ocem …i tako sam ja rođen. U Lavovu još nisam bio. Moram jednom …tamo su moji korijeni.
Odakle Poznanj? U Poznanju sam počeo studirati… U Poznanju sam upoznao Hrvatsku. Poznanj je jedan od najstarijih i (po broju stanovnika) najvećih gradova u Poljskoj. Leži na rijeci Warti. Središte je Velikopoljskog vojvodstva, a smješten je između Berlina i Varšave. Na Sveučilistu Adama Mickiewicza sam počeo učiti hrvatski jezik. Nakon dvije godine sam dobio stipendiju za studiranje u Berlinu na Humboldt Universitetu. Moj institut u Poznanju ima odvojenu hrvatsku i srpsku filologiju.
Ovdje u Berlinu je takozvani  BKS (bosnisch/kroatisch/serbisch) koncept studija.  Kakve su razlike? U Berlinu je više mogućnosti za komunikaciju, što je najvažnije za učenje jezika.  U Poznanju su stvari više teoretske, više se čitaju knjige i upoznaje književnost. Berlin je općenito dobro mjesto za učenje stranih jezika. Nije teško upoznati nekoga ko ima strano podrijetlo. Svi koji studiraju sa mnom su s Balkana. Pričaju dobro njemački i hrvatski ili srpski.. Zato je meni malo teże, ali imam bolju mogućnost za učenje i njemačkog i hrvatskog jezika …i to me mobilizira.

U ožujku idem u Zagreb, Sarajevo i Dubrovnik. Kad se vratim, napisat ću kako je proteklo  moje putovanje, kako  je tamo na faksu i općenito o mojim doživljajima tamo, kojima se sad već veselim.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments