OSTAVIO JE DUBOKE TRAGOVE

Misa zadušnica za pokojnog fra Rafaela Begića (22.06.1940. – 30.04.2018.) 

begic_rafo_2018_2Berlin/ Na ovonedjeljnim misama Hrvatske katoličke misije Berlin molit će se i za pokojnog fra Rafaela Begića, preminulog u Imotskom 30. travnja u 78. godin života, 60. godini redovništva i 53. godini svećeništva. Fra Rafael je pokopan u srijedu, 02. svibnja na groblju Gospe od Anđela u Imotskom.

Fra Rafael (Ivan) Begić rođen je 22. lipnja 1940. u Svinjači (župa Kongora) od oca Ante i majke Josipe. Osnovnu školu završio je u Posuškom Gracu i Posušju (1948.-1956.), a Franjevačku klasičnu gimnaziju u Sinju i Zagrebu (1956.- 1961.). Filozofsko-teološki studij pohađao je u Makarskoj (1961.-1966.).

U novicijat je stupio 8. srpnja 1958. na Visovcu, gdje je položio prve jednostavne zavjete 17. srpnja 1959. godine. Svečane zavjete položio je 8. prosinca 1962. u Makarskoj. Za đakona je zaređen 14. srpnja 1965. u Makarskoj, a red prezbiterata primio je 15. srpnja 1965. u Makarskoj. Mladu misu proslavio je u Posuškom Gracu 1. kolovoza 1965. godine.

Fra Rafael je službovao uŠibeniku, Stuttgartu, Duesselddorfu, Frankfurtu, Sindelfingenu, Berlinu, Wuppertalu, Frankfurtu, Zmijavcima, Makarskoj, Slivnu, Porložcu i Imotskom.

2018-05-05-PHOTO-00001126Kao voditelj misije u Berlinu Fra Rafael (ili, Fra Rafo kako su ga svi zvali) je djelovao od 1975. do 1982. godine. Ostao je upamćen i često  s radošću spominjan kod brojnih vjernika raznih generacija, poradi svojih svećeničkih aktivnosti i ljudskih vrijednosti.

U povodu smrti fra Rafaela Begića, Franjevačkoj provinciji Presveteog Otkupitelja kojoj je pripadao, Anica Krstanović, predsjednica Župnog vijeća Hrvatske katoličke misije Berlin, uputila je u ime Župnog vijeća HKM Berlin, sljedeće pismo:

Poštovani Oče provincijale,

povodom smrti fra Rafaela Begića, Vama i svim franjevcima Provincije Presvetog Otkupitelja u ime Župnog vijeća i svih vjernika HKM Berlin želimo izraziti iskrenu i duboku sućut.

Fra Rafo će nama u Berlinu ostati u trajnom sjećanju kao vjeran navjestitelj evanđelja i poseban dušobrižnik, župnik i čovjek, – koji se isticao velikom ljubavlju prema svom hrvatskom narodu i neumornim radom.

2018-05-05-PHOTO-00001127Bio je pokretač i osnivatelj različitih grupacija – pastoralnih, kulturnih, čak i sportskih, kako bi okupio svoj narod, te mu pružio djelić doma kojega su tada toliki sa svojim obiteljima napustili. U sjećanju će nam ostati kao pravi pastir koji je okupljao svoje stado, uvijek uz lijepu riječ za svakoga i spreman pomoći u svim situacijama – pravi “prijatelj i brat”.

A nas, tadašnju djecu i mlade, svojim je pristupom, radosti, zalaganjem, otvorenošću za ljude, te svjedočenjem vjere oduševio i postavio temelj na kojem smo mogli graditi i izgrađivati našu vjeru te ljubav prema svom narodu i Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin, u kojoj smo i danas aktivni. Uistinu je bio fratar koji je ostavio duboki trag kod nas osobno i u našoj misiji.

Pokoj mu vječni podario Gospodin, neka mu bude nagrada! Na njegov sprovod nažalost ne možemo doći, ali u duhu želimo biti sa svima Vama na svetoj misi zadušnici, koja će se slaviti za pokojnog fra Rafaela u nedjelju u našoj misiji u svim crkvama.

U pismu iz Berlina kojeg su potpisali i Provinciji Presvetog Otkupitelja u Splitu uputili Stjepan Lozančić, predsjednik  i Željko Matić, tajnik Hrvatskog kulturnog društva Vladimir Fran Mažuranić, stoji:

Poštovani oče provincijale fra Joško Kodžoman!

Povodom završetka zemaljskog hodočašća našeg dragog svećenik fra Rafaela Begića, izražavamo svoju ljudsku i kršćansku sućut Vama, oče Provincijale, svoj braći i sestrama velike franjevačke obitelji, rodbini, prijateljima i svima koji su voljeli, poštivali i poznavali pokojnoga fra Rafaela.

Fra Rafael je bio 7 godina svećenika naše HKM Berlin od 1975 – 1982. godine. Bio je voditelj misije Sv. Clemens od 1975-1982. u Berlinu – Kreuzberg Stressemannstr. 66E.

Prvi je predsjednik i osnivač Hrvatskog kulturnog društva Vladimir Fran Mažuranić iz Berlina od 1980-1982. godine, te kasnije l.počasni predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Vladimir Fran Mažuranić i uvijek rado viđen na svim našim velikim danima u Berlinu.

Sućut izražavamo, ja kao osmi predsjednik HKD-a V.F. Mažuranić iz Berlin, članovi našeg upravnog odbora i svi članovi društva vrijedni štovatelji lika i dijela VFM iz Berlina.

Bio je ugledan svećenik u nekadašnjem Zapadnom Berlinu u godinama kada je Berlin bio okružen željeznom zavjesom komunizma, te je kao član Provincije Presvetog Otkupitelja dao veliki doprinos dušobrižništvu Hrvata u Berlinu, te se s ponosom sjećamo njegovog rada i djelovanja, koje nećemo nikada zaboraviti.

Nesebično se darivao Bogu, Crkvi i svom hrvatskom narodu, kako tada u Berlinu, tako i kasnije u najtežim godinama povijesti Republike Hrvatske i hrvatskog naroda, po povratku iz Njemačke 1988. godine iz Frankfurta u domovinu a posebno u teškim godinama Domovinskog rata.

Fra Rafael Begić bio je veliki svećnik, domoljub i Hrvat.

U sjećanju na osnivanje HKD VF Mažuranić Fra Rafael je napisao: „Kad se more uzgiba valovi šume. Srce je more a riječi su valovi.“

Neka našeg dragog Fra Rafaela Begića Krist raspeti i uskrsli kao svoga svećenika primi i uvede u kuću Oca nebeskoga! Počivao u miru Božjemu! (Izvor: portal Franjevačke provinceije Presvetog Otkupitelja)

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments