NOVI KONCEPT I NOVE NOŠNJE

tekst i foto: Sonja Breljak ….foto album

253
Berlin/ Ipak, ipak, dvoranu u Gemeinschafthaus Lichtenrade, ispunio je priličan broj djece, mladih i  odraslih. I to, unatoč sumnjama radi brojnih drugih događaja koji su se u subotnje popodne, u Berlinu održavali skoro istovremeno: Karneval kultura, Pfingst turnir, nogometno finale Kupa…

Dakle, proslava Majčinog dana u organizaciji HKM Berlin bila je ugodan događaj i doživljaj. Majke su dobile crvene ruže, djeca lijepu zabavu a mladi satisfakciju za uloženi trud. No, pođimo redom.

Program Majčinog dana je kratkom molitvom i uvodom započeo fra Radoslav Tolić a nastavila Dijana Marić kroz vođenje prvopričesnika koji su recitirali mamama i o mamama te pjevali “Mi želimo uzdić Isusa”. Svoje bijele odorice obukli su za ovu prigodu ponovo nakon prve pričesti a i još će jednom uskoro za Tijelovsku procesiju koja 31. svibnja kreće iz St. Hedvig katedrale. Naime, djeci su ovom prigodom uručene pozivnice kojima njih i njihove obitelji, na ovu procesiju poziva osobno berlinski nadbiskup dr Heiner Koch.

Potom je na pozornici mikrofon dobila Anica Krstanović, predsjednica Župnog vijeća HKM Berlin koja je pojasnila kako se, slijedeći novi koncept pripreme krizmanika, oformio srednji folklor od 34.  djevojaka i mladića te kako su, nakon punih 30 godina, po prvi puta nabavljene nove nošnje za folkloraše. Nove nošnje i srednji folklor sastavljen od ovogodišnjih krizmanika oduševio je slavonskim plesom  sve prisutne. S njima su intenzivno radili Ivan Baćak, Katarina Čarapina i Božo Alvir. Svoje folklorno umijeće pokazao je i veliki folklor, njihova izvedba Ličkog kola, odiše iskustvom i sigurnošću.

Za vrijeme ove proslave, zainteresirani su mogli ispuniti pristupnicu u članstvo Udruge Hrvatske katoličke misije. O funkcioniranju ove nedavno osnovane udruge nekoliko je riječi rekao Mijo Marić, član Župnog vijeće. Udruga će organizatorski i financijski pratiti djelovanje i aktivnosti Misije posebno u pripremi obilježavanja 5o godina HKM Berlin. Marić je pozvao na učlanjene i doniranje.

I prihod od prodaje kolača u vrijeme ove proslave, namijenjen je pokrivanju troškova nabavke slavonskih nošnji koje, njih 40, koštaju 8650 eura. Već u vrijeme proslave, donaciju jedne nošnje ponudilo je Hrvatsko kulturno društvo Vladimir Fran Mažuranić, odnosno, njegov predsjednik Stjepan Lozančić. U pozitivnom očekivanju da će biti i više takvih, većih ili manjih donacija, uprava Udruge i Župnog vijeća nada se pokriti troškove narodnih nošnji nabavljenih za potrebe Srednjeg folklora.

Na pozornici se za trajanja programa našao i župnik fra Edvard Sokol. Zahvalio je svima na sudjelovanju, djeci i mladima na radu, recitaciji, plesu. Slatkim darom zahvalnost je stigla folklorne znalce: Ivana Bačka, Katarinu Čarapina i Božu Alvira a potom (na iznenađenje i potpisnice ovih redaka) i novinare koji redovito prate aktivnosti misije, fotografiraju i o svemu pišu: Sonju Breljak i Željka Matića.

Nastavak Majčinog dana protekao je u druženju, plesu i glazbi za koju su se pobrinuli Damir Kozarić i Slavko Batinić.

Nakon priredbe, predsjednica Župnog vijeća, Anica Krstanović, zahvalila je svima koji su na bilo koji način doprinijeli da proslava Majčinog dana  uspije tako lijepo.

– Kolača je opet bilo jako, jako puno, hvala vrijednim majkama. Bila je to jako uspješna organizacija pod vodstvom naše Udruge, hvala svima, pogotovo članovima predsjednitšva Udruge na velikom trudu i neumornom radu, to su: Dean i Željka Martinović, Janja Kovačević, Draška Perić, Marina Baković, Višnja Brčić, Zdravko Krstanović, Vera i Vili Igel, Mira Ćorić. Hvala Dijani Marić na profesionalnom vodstvu kroz program i velika hvala našim fratrima na trudu oko proslave.  Naravno, zahvaljujem svima koji su se tijekom proslave učlanili u Udrugu ili donirali za plaćanje nošnji, rekla je na kraju Anica Krstanović.

foto album

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments