MELITI RUNDEK KNJIŽEVNA NAGRADA “ANTO GARDAŠ”

prilog: Sonja Breljak

Image1248_c-a-300x225Zagreb/ – Dragi moji, eto da s vama podijelim veselje. Dobila sam svoju treću nagradu za književno djelo pa tako sad imam Ivanu Brlić Mažuranić, Matu Lovraka i sada Gardaša!

Tako stoji u poruci koju nam je proslijedila Melita Rundek, književnica, dobitnica književne nagrade “Anto Gardaš” za knjigu objavljenu 2017. godine. I da dodamo, s ponosom, i suradnica Hrvatskog glasa Berlin.

Melita Rundek je književnu nagradu “Anto Gardaš” dobila za roman “Letači srebrnih krila”, Naklada Semafor, Zagreb 2017.

Na ovaj natječaj su prijavljenje 32 knjige, petnaest zbirki pripovijedaka, jedna filozofska bajka i šesnaest romana. U užem izboru su, osim nagrađenog romana Melite Runde, bil i: Tamara Bakran: “Gvalup i druge priče”, Nena Lončar: “Sve o Evi: vodič za sanjare”, Julijana Matanović: “Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom”, Magdalena Mrčela: “Kako je Flegmarin postao kapetan” i Jasminka Tihi Stepanić: “Dom iza žice”.

“Prema sinmelitaopsisu romana “Letači srebrnih krila” Melite Rundek dade se razaznati vrlo izvorna zamisao zbližavanja osnovnoškolskog djeteta s pisanom riječi. Iz svijeta ljudi i ljudske obitelji autorica nas vodi u svijet posve malenih bića, koja žive tik uz knjige na policama. Zanimljivo antropomorfizirane životinje, obitelj knjiških moljaca (roditelji i djevojčica Tina koja je dobila ime prema Tinu Ujeviću, tatinom omiljenom književniku) ne žive kao štetočine i ne uništavaju knjige, već se hrane pričama, pjesmama i zanimljivostima koje u njima nalaze. Time je postavljen okvir u koji Melita Rundek smješta i širu obitelj spomenutih knjiških moljaca – suknenog moljca tetu Koko Flanel, krznenog – tetu Nutriju, žitnog – strica Marendu…” (Diana Zalar (iz recenzije rukopisa).

Melita Rundek: “Rođena sam 1961. godine u Zagrebu, gdje sam se i školovala. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala sam komparativnu književnost i fonetiku s odličnim uspjehom. Pisala sam za razne časopise (Plima, Draga, Modra lasta) te Priče za laku noć na Hrvatskom radiju. Za rukopis romana Psima ulaz zabranjen (vesela ljubavna pripovijest o psima, knjigama i ostalome)dobila sam 1999. godine 1. nagradu Ivana Brlić-Mažuranić. Knjiga je doživjela tri izdanja i uvrštena je u lektiru…” (Diana Zalar – iz recenzije rukopisa).

BIBLIOGRAFIJA

Psima ulaz zabranjen(vesela ljubavna pripovijest o psima, knjigama i ostalome), Zagreb: Školska knjiga, 2000. i 2007, Zagreb: Alfa, 2011; Mirko i sedam prigovora (knjiga-zagonetka s ljekovitim biljem)Zagreb: Golden marketing, 2005; Kupit će ti tata koturaljke (mišljeno šaptom), Zagreb: Nova knjiga Rast, 2006; Oči koje svijetle u mraku, Zagreb: SIPAR,2006; Zora, Zagreb: SIPAR, 2007; Pet i pol minuta do zvona (priče iz razreda)Zagreb: Profil, 2007; Tatina medalja, Zagreb: SIPAR, 2008; Priča o Vilmi Špigl, Zagreb: SIPAR, 2009; Haj, ja sam online, Zagreb: Alfa, 2009. i 2010; Kasni vlak za Kopenhagen (povijesna, ljubavna pripovijest), Zagreb: Nova knjiga Rast, 2011; Djevojka koja je zaspala u tanjuru, Zagreb: vlastita naklada, 2011; O strahu i krotitelju lavova, Zagreb: vlastita naklada, 2012.

I, što na kraju reći, već: –Hrvatski glas Berlin čestita Meliti Rundek!

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments