NOSITE DOMOVINU U SRCU

tekst i foto: Sonja Breljak ...foto album

157Berlin/ Veleposlanstvo Republike Hrvatske je organiziralo proslavu i obilježavanje Dana državnosti RH, Dana oružanih snaga kao i pet godina članstva u Europskoj uniji. Proslava je održana u zastupništvu Baden Würtenberga u Berlinu. Domaćini ove svečanosti bili su veleposlanik Gordan Grlić Radman sa suprugom Marijanom i vojni izaslanik, brigadir  Goran Klanac sa suprugom Marijanom.

Nakon pozdravljanja s gostima, uslijedio je zvanični dio. Hrvatsku nacionalnu himnu (Lijepa naša) otpjevala je: sopranistica Helena Mamić dok je njemačku himnu zapjevala sopranistica Olga Gumeniuc a na kraju i obje u dvoglasju, Odu radosti, himnu Europe.

199Potom su brojni koji su se odazvali svečanosti hrvatske države i vojske, saslušali nekoliko govora. Najprije je sve pozdravio veleposlanik Gordan Grlić Radman te iznio zadovoljstvo i zahvalnost svima koji potpomogli ovaj, kako reče veleposlanik, blagdan koji simbolizira i sve ostale blagdane, praznike Hrvata.

Okupljenima se obratio i Damir Krstičević, ministar obrane Republike Hrvatske koji će se u Berlinu sastati i s njemačkom ministricom obrane.  Ministar Krstičević je u svom govoru iznio sadašnje stanje i stupanj razvijenosti hrvatske vojske te pripomenuo kako je njegov posjet Berlinu i ministrici obrane, prvi posjet hrvatskog ministra obrane u posljednjih deset godina.

220Danas je Hrvatska pred novim izazovima. Na tom putu trebamo i vašu pomoć. Hrvatska je otvorena za vas i vaša ulaganja, vi ste dobrodošli! Nosite domovinu uvijek u srcu i budite i dalje nositelji očuvanja nacionalnog identiteta, hrvatskog jezika, hrvatske kulture i običaja”, poručio je, između ostalog Damir Krstičević, obraćajući se direktno i hrvatskim iseljenicima i čestitajući predstojeći Dan državnosti i Dan oružanih snaga Republike Hrvatske.

Tijekom večeri govorio je i Oliver Lukšić, zastupnik u njemačkom Bundestagu i predsjednik grupe Adria a na kraju i svojevrsni domaćin, predstavnik Baden Wuertenberga, državni tajnik, Volker Ratzmann.

206Na svečanom prijamu bili su  i članovi Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora, Mirko Kovač, Božo Ljubić i Joško Klisović, župan Zadarske županije Božidar Longin, berlinski nadbiskup Heiner Koch te predstavnici Hrvatskih katoličkih misija u Njemačkoj, Josip Juratović, zastupnik u njemačkom Bundestagu, Hrvati i Nijemci, predstavnici udruženja i klubova, političkog, kulturnog i javnog života u Berlinu, Njemačkoj i Hrvatskoj.

Sve je, u druženju, uz delicije hrvatske kuhinje, zabavila i klapska pjesma klape “Berlin”.

216

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Vranac
Vranac
3 years ago

Šteta što ministar nije nešto poduzeo oko osoblja veleposlanstva u Berlinu. Bezobrazni i bahati do neba!