PREDSTAVLJENA KNJIGA LUDWIGA BAUERA

Što nam rade naši u Makedoniji?

tekst: Ljerka Toth Naumova
fotografije: Makedonsko- hrvatsko društvo, Tetovo

IMG-6caa17af97b47ec20f48b7b21cdbb2ab-VTetovo/ Predstavljanje  knjige Don Juanova velika ljubav i mali balkanski rat hrvatskoga književnika  Ludwiga Bauera održana je  8. lipnja  u  organizaciji Makedonsko –hrvatskog društva u Tetovu.

Knjigu su promovirali prof. hrvatskoga jezika Josip Vujinović, književnica Slavica Dabevska Kirovska i pjesnikinja Ljerka Toth Naumova.

U prepunoj dvorani Muzičke škole u Tetovu 8. lipnja održana je promocija romana Don Juanova velika ljubav i mali balkanski rat  hrvatskoga književnika Ludwiga Bauera.To je jedna od brojnih realiziranih aktivnosti 150 članova Makedonsko-hrvatskog društva, u cilju očuvanja, njegovanja, razvijanja i promoviranja hrvatskoga identiteta od kojih je najznačajnije  učenje hrvatskog jezika za djecu u sustavu dopunske škole hrvatskoga jezika.

Manifestaciju je otvorio predsjednik Društva Goran Vidaček i tom prigodom pročitao brzojav autora Ludwiga Bauera u kome izražava žaljenje što nije u mogućnosti nazočiti događanju zbog primanja  književne nagrade u Hrvatskoj.

IMG-2d9a33ce42e9b46fbf82f5b725f5b3bd-VKratkim biografskim natuknicama  vrlo plodnog  književnika Bauera  započela je pjesnikinja Ljerka Toth Naumova izlaganje o autoru za koga je umjetnost najizazovnija avantura. Zadržala se osobito na izričaju kritičara  o njegovim djelima koji ga uvrštavaju među najviše domete suvremene hrvatske prozne književnosti. Gotovo u svakom od svojih brojnih romana uvjerljivo tematizira nesretnu sudbinu malog običnog čovjeka zahvaćenog društveno-povijesnim mijenama i vihorom rata.

Profesor Josip Vujinović koji u Makedoniji vodi dopunsku nastavu hrvatskoga jezika, osvrnuo se na prozna djela ovoga velikana hrvatske književnosti, no pozornost je dao na promovirani roman. Između ostalog je rekao da Bauer  svoju pozornost u   romanu  Don Juanova velika ljubav i mali balkanski rat sužava na iskustva jednog lika Jana Brucknera  i vremenski mnogo kraće razdoblje, otprilike desetak godina od vremena neposredno prije Domovinskog rata, pa do njegova kraja.

Slavica Dabevska Kirovska, članica Društva pisaca Makedonije, govorila je o okosnici priče ovoga romana zadržavši se na glavnim likovima, onom  što čini rasap obitelji uzrokovan društveno -povijesnim previranjima. U njemu  Bauer svoj naglasak stavlja na odnos Jana i njegova sina koji se, za razliku od ostalih odnosa u romanu, ispostavlja postojanim i najčvršćim, za razliku od supruge od koje se (njezinom krivnjom) sve više udaljava, i kćeri  koja se buntovnom nekonvencionalnošću brani od majčine malograđanštine i očeve popustljivosti.

Na kraju programa upućena je poruka zahvalnosti za predivan roman  autoru Ludwigu Baueru i čestitka u povodu objave romana Don Juanova velika ljubav i mali balkanski rat  na makedonskom  jeziku u prijevodu Nenada Batkoskog, nakladnika  „Bata pres“ iz Skopja.

U završnom govoru, predsjednik Goran Vidaček je uz znak zahvalnosti uručio zahvalnice promotorima knjige.

Književnom druženju  je nazočio veliki broj ljubitelja pisane riječi, književnici, gosti iz Skopja, predstavnici medija i televizije, učenici koji pohađaju nastavu hrvatskoga jezika u Tetovu, kao i članovi Makedonsko-hrvatskoga društva.

Projekt je financiran sredstvima dobijenim iz  Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Ludwig (Ljudevit, Lujo) Bauer je  književnik, urednik, prevoditelj. kolumnist, publicist. Rođen 1941. u Sisku. Uredio je antologije, udžbenike, napisao recenzije i književnu kritiku. Poznat je i kao scenarist popularnih crtića profesor Baltazar.

Živio je  u različitim metropolama, u Parizu, u Bratislavi, u Pragu, u Londonu, u Washingtonu, u Beču.

Objavio je tridesetak proznih knjiga na raznim jezicima. Njegovi naslovi za djecu dio su školske lektire,

Autor je prestižnih nagrada, među njima spomenimo:  uglednu regionalnu književnu nagradu „Meša Selimović“, nagradu „Fran Galović“ za najbolje književno djelo zavičajne tematike i nagradu „Kiklop“ za najbolji roman u 2011. godine.

Od 1990. vodi radionice kreativnog pisanja i danas, poput mnogih suvremenih pisaca, predaje studentima kreativno pisanje. Živi u Zagrebu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments