POGLED NA EU IZ HRVATSKE PERSPEKTIVE

tekst i foto: Sonja Breljak
004Berlin/ U okviru višednevne službene posjete njemačkoj metropoli, dr Miro Kovač, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora, održao je predavanje i sudjelovao u diskusiji u organizaciji Njemačkog društva za vanjsku politiku (Deutsche Gesselschaft für Auswertige Politik-DGAP).

Tema predavanja bila je “Budućnost Europske unije – Hrvatska perspektiva.”

“Na predavanju i u diskusiji sudjelovali su  i Anna Lena Kirch, kooridnatorica centra za pitanja budućnosti EU Alfred von Oppenheim, te  dr. Henning Hoff, urednik Internationale politik DGAP, potom i Božo Ljubić i Joško Klisović koji su, zajedno s Mirom Kovačem, doputovali u Berlin kao članovi saborskog odbora za vanjsku politiku. Predavanju je nazočio i hrvatski veleposlanik u Njemačkoj dr Gordan Grlić Radman sa suradnicima.

036U svom predavanju je dr Kovač postavio par teza koje je onda nastojao potkrijepiti argumentima. Dr Kovač je ustvrdio da je kriza u Europskoj uniji-imanentna, stalna. Europska unije je u stalnim krizama:, potresana raznim problemima: gospodarskim, financijskim, problemima migracije, Brexita…

Druga teza je da je Europska unija rezistentna, traje, opstaje unatoč imanentnim krizama i problemima, što znači da članice imaju zajedničke veze, projekte, perspektive.

Treća teza odnosi se na budućnost Europske unije. Dr. Kovač je stajališta da nakon izbora 2019. Europska unija treba novi konvent. Dakle, postoji potreba da se sjedne i vidi kako dalje. Potrebno je, ustvrdio je dr Kovač, imati prezentnu i autonomnu Europsku uniju koja će zemljama članicama ostaviti mogućnost samostalnih odluka, ne oduzimati nacionalnim vladama slobodu odlučivanja i odgovornosti za politiku u pojedinim zemljama. Onda će biti i manje EU skeptika i populističkih zloupotreba.

007Dr Kovač se dotaknuo i problema migracije kako one koja dolazi u Europu izvan njenih granica tako i migracije unutar Europe. Europa treba osigurati svoje vanjske granice i ne proglašavati negativnim, desnim, ekstremnin,  mišljenja malih ljudi, naroda koji izražavaju strahove. O tome treba razgovarati.

Pitanje migracije unutar granica EU je ono što u trenutku tišti Hrvatsku. Mladi ljudi odlaze, to se ne može zaustaviti dekretom, to je prirodan proces. No, potrebno je razgovarati o tome kako gospodarske razlike smanjiti, stupanj razvijenosti izjednačiti. Ta gospodarska izjednačenost stabilizirala bi migracijska kretanja unutar EU, posebno ona iz jugoistočne Europe, miđljenja je dr Miro Kovač. O njegovim razmišljanjima se i diskutiralo i postavljala pitanja što je sve zajedno doprinijelo zanimljivom skupu u Njemačkom društvu za vanjsku politiku.

017

..033

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments