OVDJE GLAS HRVATSKE

piše: Sonja Breljak
glas hrvatskeMakarska/ Dok me obavija toplina sunca, mora i odmora, krajičkom oka pratim događaje ovdje i drugdje. U Berlin u ponedjeljak dolazi premijer Plenković. Događaj će za Hrvatski glas Berlin pratiti kolegica Aleksandra Brnetić.

Već i sama jučerašnja najava ovog događaja na Glasu, izazva burne reakcije nekih čitatelja te uvrede na račun premijera pa i Glasa kao nekog tko se dodvorava i prikuplja glasove HDZ-u. Najava događaja, velim. Ono, vijest: Hrvatski premijer dolazi u dvodnevni radni posjet itd, itd. Za nevjerovati, dokle smo stigli. Toliko na riječima žestokih virtualnih aktivista (s kauča). A kad se organiziraju konkretni prosvjedi protiv konkretnih (ne)činjenja Vlade ili njenih dužnosnika, skupi se tek desetak prosvjednika.

Zvoni mi prije koji dan telefon, ispisan je hrvatski broj. S druge strane je kolegica, novinarka Majda Ivković iz programa Glas Hrvatske Hrvatskog radija. Suradnja Hrvatskog glasa Berlin s Glasom Hrvatske traje više godina. Puno puta smo se javljali u radijsku emisiju “Hrvatima izvan domovine” još svojevremeno pokojni Emil Cipar i ja opisujući na traženje kolega, način rada i funkcioniranje Glasa, a kasnije i ja sama, izvještavajući o događajima među Hrvatima u Berlinu i Njemačkoj.

Sad kolegicu zanima, i kod drugog poziva već snimamo prilog, o nedavnoj zajedničkoj izvedbi pjesme “Vjeruj u ljubav” pokojnog Olivera Dragojevića. Podsjećam, fejs inicijativom Krune Pekasa, Zagrebčanina s berlinskom adresom, upućen je poziv svima koji žele zajedno zapjevati Oliverovu pjesmu kod Brandenburških vrata. Hrvatski glas Berlin je ovu inicijativu podržao, načinio prilog i poziv prenio čitateljima. Tako je kod Brandenburških vrata u jednoj toploj berlinskoj nedjeljnoj večeri, tridesetak okupljenih koji se prvi puta susreću i zajedno pjevaju, zapjevalo glasno “Vjeruj u ljubav”. – A, dobro, nismo profesionalci, reći će inicijator Pekas 🙂 Prolaznici ljubopitljivo osluškuju, zapitkuju što se to pjeva, o kome, zbog čega. A nama srce veliko baš kao Brandenburška vrata. Načinjen je i video uradak ovog okupljanja. A najbolji rezultat svega, što bi sigurno radovalo i poznatog pjevača, dogovor je o nastavku zajedničkog okupljanja i pjevanja, pokušaj osnutka grupe, zbora, prvi susret već je zakazna u Hrvatskoj kulturno-umjetničkoj i sportskoj zajednici u nedjelju, 09. rujna 2018. u 18 sati. Ajmo, pjevači!

Drugi dio priloga snimljenog za Glas Hrvatske, radijsku emisiju “Hrvatima izvan domovine”, odnosi se na skori glazbeni događaj u Makarskoj. Naime, Hrvatski glas Berlin je zvanični medijski pokrovitelj Festivala klapa uz mandoline i gitare koji se po 14. puta održava u petak, 31. kolovoza u 20 i 30 u Ljetnom kinu u Makarskoj. U eter ovom prigodom pojašnjavam kako je svemu “kriva” jedna moja reportaža o ovom festivalu od prije više godina. Naime, tu reportažu pročitao je direktor festivala prof. Vedran Buble, javio se porukom, iznenađen i zadovoljan zbog teksta i pozitivnog utiska kojeg smo ponijeli te nam uskoro poslao i CD i DVD festivala. Direktora festivala prof. Bublea upoznali smo i osobno prije koju godinu a evo i suradnju proširili i učvrstili ugodnom i lijepom promidžbom glazbe koja i nama u iseljeništvu puno znači i donosi, posebno kod mlađih generacija kojima je upravo glazba često prvi intenzivniji doticaj s hrvatskim jezikom i kulturom…

E, ovo medijsko pokroviteljstvo našeg Glasa, tako je zainteresiralo Glas Hrvatske da će nas opet kontaktirati i zatražiti izjavu u petak, 31. kolovoza, na sam dan održavanja Festivala klapa uz mandoline i gitare u Makarskoj. Pa, do slušanja!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Karmen
Karmen
5 years ago

Divna naša, Glasu naš …i kad si na odmoru ti nas informiraš. Vidimo se uskoro u Berlinu …Zagrljaj