POBJEDA DEBITANATA FESTIVALA

Zlatne plakete je stručni ocjenjivački sud dodijelio klapama “Contra” iz Splita i “Kaše” iz Dubrovnika dajući u bodovima prednost Splićanima dok je publika pak prednost dala Dubrovčanima.

tekst i foto: Sonja Breljak
fest (2)Makarska/ Pod vedrim makarskim nebom koje se osulo zvijezdama, u predivnoj, toploj noći posljednjeg kolovoškog dana, održan je 14. po redu Festival klapa uz mandoline i gitare kojeg je organizator Grad Makarska i Turistička zajednica grada Makarske.

Direktor Festivala je prof. Vedran Buble a pokrovitelj predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović.

Predsjednica nije nazočila događaju kojeg je zvanični pokrovitelj a niti je bilo njenog izaslanika.

fest1Festival je otvorio Jure Brkan, gradonačelnik Makarske.

Kroz program večeri vodila je Lejdi Oreb.

Na ovom natjecateljskom festivalu gdje najbolje bira stručni ocjenjivački sud i publika, nastupile su klape:  BONACA Šibenik, MARINETA Makarska, PUNTAMIKA Zadar,  KAMPANEL Zagreb, CONTRA Split, SPALATOS Split, KAŠE Dubrovnik, TRAMUNTANA Kraljevica, KUMPANJI Blato na Korčuli, SUBRENUM Župa dubrovačka  i ČIOVO Trogir.

kase (2)Publika je, kao i prošle godine, najveći broj glasova (125), dala klapi “Kaše” iz Dubrovnika za izvedbu pjesama: “Laku noć moja zoro bajna” i “Daltmatinski Lero” dok je četiri glasa manje dobila klapa “Contra” iz Splita.

Ili, da parafraziram riječi voditeljice i direktora Festivala: “Makarska i “Kaše” vole se javno.”

fest3 Nagradu publike (violinski ključ), rad Ivane Brkić, u ime pokrovitelja nagrade publike, kavane “Romana” Makarska, klapi “Kaše” je predala Zora Brkić.

ContraNa sličnom tragu, odnosno sličnog mišljenja kao publika, bio je u dobroj mjeri i stručni ocjenjivački sud.

Dodijeljene su dvije zlatne plakete, klapi “Contra” i klapi “Kaše” no četiri boda prednosti (98), dao je ovogodišnjim debitantima, klapi “Contra” iz Splita koja je izvedbama pjesama “Otvori mi svoje dvore” i “Kriva karta” postala pobjednik Festivala klapa uz mandoline i gitare.

fest 4Dar pobjedniku, lampu s grbom Makarske, rad Ivane Brkić, klapi “Contra” predao je Goran Marić, ministar državne imovine (koji se prema riječima direktora festivala, sasvim slučajno zatekao u Makarskoj i na Festivalu).

Srebrne plakete dobile su klape “Tramuntana” i “Subrenum” a brončane: “Kampanel”, “Spalatos” i “Kumpanji”.

fest6Posebni gosti Festivala ove su godine bili na mandolini i gitari, izvanredni profesori Ivana Kenk Kalebić i Stipan Popović.

O Festivalu  klapa u Makarskoj pišemo već dugi niz godina a od ove godine je Hrvatski glas Berlin i jedan od medijskih pokrovitelja te smo na njegovoj promidžbi sa zadovoljstvom i zdušno radili, baš onako kako to ovaj vrijedan glazbeni događaj koji čuva lijepo tradicijsko pjevanje, zaštićeno i kao opće kulturno dobro, i zaslužuje.

fest5Direktor Festivala, prof. Vedran Buble je nakon proglašenja najboljih, za Hrvatski glas Berlin izrazio  zadovoljstvo ovogodišnjim kvalitetom klapskog pjevanja ocjenjujući da su sudionici bili podjednako i izuzetno dobri, bez izrazitih favorita.

Festival dogodine obilježava jubilarnih, vrijednih, 15 godina trajanja.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments