MIR, TO JE PORUKA BOŽIĆA

“Svojom dobrotom smanjimo zlo”, poručio je papinski nuncij Nikola Eterović na misnom slavlju u crkvi St. Bonifacija u Berlinu.

Berlin/ Hrvati okupljeni i organizirani oko Hrvatske katoličke misije Berlin imali su na Badnju večer mogućnost izbora između tri misna slavlja na hrvatskome jeziku, jedno u crkvi St. Bonifacija, u 18 sati i dva, u 19 i 23 sata, u sjedištu Misije, u crkvi St Sebastiana.

Misno slavlje u potpuno ispunjenoj crkvi St. Bonifacija predvodio je papinski nuncij za Njemačku, nadbiskup Nikola Eterović, inače i doajen Diplomatskog kora u Berlinu.

Papinski nuncij, veleposlanik Vatikana u Njemačkoj, inače naš Bračanin, Nikola Eterović, vrlo je ljubazno, sa zahvalnošću i uvažavanjem primljen i pozdravljen od svećenika i vjernika u crkvi St Bonifacija.

Tijekom propovijedi govorio je o simbolu jaslica, poruci ljubavi koju otkrivaju i šalju.

Naći ćete novorođenca položenog u jaslice.

Jaslice podsjećaju na Franju Asiškog koji je prije 800 godina imao ideju obilježiti rođenje Isusovo. 

Došao je je iz Svete zemlje, imao nadahnuće prikazati Kristovo rođenje u Italiji, da svi ne moraju putovati u Betlehem. Prve jaslice su bile siromašne, Sveti Franjo je čitao Sveti pismo i propovijedao zanosno o Kristu.

Ponizni Isus koji se javlja siromašan da bi sve nas duhovno obogatio.

Slava Bogu na visini a mir ljudima miljenicima. Zahvalni smo da nas Bog nije ostavio same, dijeli s nama i boli i radosti. Zato, hvalimo gospodina koji nas tako ljubi. Sišao je s neba da nas pronađe. Otvoriti trebamo vrata da nam dođe Kristova vojska.

Božić je blagdan svjetla a tama se vidi u ratovima. Oko 70 država je zahvaćenih ratom. Sjetimo se Ukrajine i Svete zemlje koja bi trebala biti primjer a pogledajte što se tamo događa. 

Mir počinje u srcima sviju nas. Molim za mir, kako bi se ograničilo nasilje i kako bi živjeli u miru. Mir, to je poruka Božića. Svojom dobrotom smanjimo zlo. Sveti Franjo je ljude naučavao da vide ljubav koja se rodila u Betlehemu, u kući kruha, djelima koja se svima daju. Isus je došao da nam bude hrana. Mi malog Isusa primamo putem pričesti. Poruka Božića je da ljubimo bližnjega ovdje i u cijelome svijetu”, rekao je, između ostalog, u propovijedi papinski nuncij Nikola Eterović, na misnom slavlju, tradicionalnoj misi na Badnju večer u crkvi St Bonifacija, obraćajući se brojnim Hrvatima. Izrazio je ujedno i zadovoljstvo koje osjeća kada mu biskupi u Njemačkoj govore o Hrvatima kao revnim, praktičnim vjernicima, kao i želje da tako bude i nadalje. Propovijed, želje i čestitke Nikole Eterovića te njemu izražena zahvalnost od strane voditelje HKM Berlin fra Zvonka Tolića, vjernici su popratili pljeskom.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments