NOVA ZVIJEZDA NA NEBU EUROPSKE UNIJE

U BERLINU OTVOREN NAJVEĆI SAJAM TURIZMA NA SVIJETU
tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin/
U njemačkom glavnom gradu je otvoren najveći svjetski sajam turizma, popularni ITB, odnosno Internacionalna turistička burza. Preko 10 tisuča izlagača iz oko 200 država, na ovom su sajmu u potrazi za odgovarajućim mjestom u svjetskoj turističkoj ponudi. Ovogodišnja zemlja partner je Poljska. Nakon niza drugih turističkih sajmova, ITB slovi kao posljednji orjentir pred skoru turističku sezonu.
Naša zemlja je svojom ponudom zastupljana je u hali 1.2, štand 216. Osamnaest izlagača ovdje na 338 četvornih metara, do nedjelje, 13. ožujka, spremno dočekuje moguće poslovne partnere, turističke, putničke i prijevozne agencije, potencijalne turiste.
Hrvatsko predstavljanje je prvoga dana ITB-a, već uobičajeno započelo konferencijom za novinare u Međunarodnom kongresnom centru. Pred hrvatske i druge medije su ovom prigodom izašli ministar turizma Damir Bajs, državni tajnik  Ivo Mujo, veleposlanik RH u Njemačkoj dr Miro Kovač, potom, direktor Turističke zajednice Niko Bulić i Mato Radić, direktor Hrvatske centrale za turizam  u Frankfurtu.
-Hrvatska je kvalitetna, privlačna i otvorena destinacija. To potvrđuje i statistika, po kojoj svake godine broj stranih turista sve više raste. Hrvatska je dostupna  zemlja, u nju se može doći lakše nego ikada prije. U turističkij sezoni koja je pred nama, imat ćemo više letova nego ikada prije. A i liberalni vizni režim čini je vrlo dostupnom. Što se tiče našeg nastupa na tržištu, u našoj kampanji ističemo i da ćemo skoro biti 28. članica Europske unije a to nas obavezuje da posjetiteljima što bolje predstavimo novu zvijezdu na nebu Europske unije, ustvrdio je  ministar turizma Damir Bajs.
– Njemačka ostaje najvažnije hrvatsko tržište. Prošle godine je Hrvatsku posjetilo milijun i pol njemačkih turista, što je 4% više u odnosu na 2009. godinu. Nijemci su nam ostali vjerni i u vrijeme krize i smatram da će tako biti i dalje. Naravno, ni ja kao ministar ovdje nisam došao praznih ruku. Mi smo donijeli jednu ponudu za pred- i postezonu za koju postoji interes od turističkih operatora i zrakoplovnih komapnija. Ja vjerujem da će partneri naći interesa i dignuti svoje avione za Hrvatsku, rekao je Bajs. Pojačanu promidžbu ministar Bajs je najavio i kroz partnertvo s poznatim turističkim turoperatorom TUI s kojim organizira  skori dolazak u Hrvatsku oko 900 predstavnika turističkih agencija, uvjeren kako će taj partnerski odnos pozitivno utjecati na porast zanimanja za Hrvatsku. Ministar je tijekom konferencije izrazio  i očekivanja  mogućeg povećanog interesa turista za Hrvatsku radi događaja u Tunisu i Egiptu a na pitanje novinara odgovorio kako  “mirne demonstracije u Hrvatskoj, koje su demokratski oblik  izražavanja političke volje, neće utjecati na turizam u negativnom smislu.”
Tijekom obilaska hrvatskog štanda na ITB-u, progovorili smo riječ -dvije i   sa izlagačima, predstavnicima turističkih zajednica i gradova. -Dubrovnik se može pohvaliti prošlogodišnjom sezonom, ali problem i dalje predstavlja nedostatak gostiju tijekom zime. Koliko god da promovirali dubrovačku zimu s privlačnim ponudama, turista gotovo i da nema zbog nedovoljnog broja direktnih letova, rekla nam je Maja Milovčić iz Turističke zajednice Dubrovnik. –Istina, tijekom zime  se više orijentiramo na  stariju populaciju, ali otvoreni smo i za posjete mladih. Postoji jedno mišljenje da smo mi destinacija za stare, ali to nije točno. Mi imamo drugačiji način zabave. Mi jesmo konzervativniji kao nacija, ali i ne moramo baš biti Ibiza u svemu. Hrvatska je nešto drugo od Sjeverne Afrike, gdje je „all inclusive“ zastupljen puno više nego što je u Hrvatskoj. To je preniska cijena.To Hrvatska nema. Ne možemo mi reći da smo početnici u turizmu. Mi smo vrlo svjež brend, Hrvatska je trenutno jako popularna. Mi smo godinama radili na tome da se ne rasprodamo. I na kvaliteti se radilo jako puno godina, a onda tu kvalitetu ne možete baš dati u bescjenje, rekla nam je Maja Milovčić iz Turističke zajednice Dubrovnik, komentirajući očekivanja kako bi jedan broj turista, mjesto za odmor umjesto u Tunisu i Egiptu, ponukan tamošnjim događajima, potražio u Hrvatskoj.
-Zagreb živi svih 12 mjeseci u godini i pretvorio se u jednu modernu europsku metropolu koja ima široku paletu ponuda: kultura, zabava, šport, moderna umjetnost, važni koncerti od pop-a, rock-a do klasične glazbe. Očekujemo interes turista za naš grad, posebno kroz ponudu u pred i post sezoni, rekao nam je Krešimir Rašan iz Turističke zajednice grada Zagreba, izražavajući uvjerenje da politička zbivanja,  mirni prosvjedi koji se događaju u Zagrebu neče utjecati na promociju i broj posjetelja koji kane doći u Zagreb. – Hrvatska je po svemu, definitivno-mirna zemlja …rekao je Rašan.
Tijekom  obilaska hrvatskog štanda upoznali smo i progovorili  par riječi sa Matom Radićem,  odnedavno direktorom  Hrvatske centrale za turizam u Frankfurtu.-Ja sam o Frankfurtu od  1. studenog prošle godine. Inače sam rođen u Stuttgartu, završio gimnaziju  tamo, studirao u Dubrovniku  turizam i nakon 15 godina evo me opet u Njemačkoj, u Hrvatskoj centrali za turizam. Moj mandat traje 4 godine. Pored sjedišta u Frankfurtu, imamo turističku filijalu i u Muenchenu. Stanje naše promidžbe na njemačkom tržištu je dobro, dosta se radi kako bi pridobili njemačke goste. Zastupljeni smo na svim sajmovima. Moj zadatak je unapređenje  promidžbenih aktivnosti na Njemačkom  tržištu. Mi smo tu da ljude upoznamo s mogućnostima odmora u Hrvatskoj. Njemačka je za nas veliko  tržište, ima dosta potencijala i dosta mogućnosti za Hrvatsku. I ove smo godine optimisti. Očekujemo i više njemačkih turista nego prošle godine kao i  povećan interes  i za ponudu u pred i post sezonu, rekao nam je Mato radić, direktor Hrvatske turističke centrale u Frankfurtu za predstavljanja na Međunarodnom turističkom sajmu u Berlinu.
ITB  je do subote otvoren za posjetitelje iz turističke struke a potom u subotu i nedjelju i za široku publiku.  Radno vrijeme je od 10, 00 do 18,00 sati. Dnevna ulaznica za privatne posjetitelje u subotu i nedjelju, ima cijenu 14,90 eura a ona rezervirana online -12,00 eura.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
13 years ago

Uz domaće upravo takovih ljudi poput M.R. je potrebno Hrvatskoj,ne samu u torizmu već i u konzularnom i diplomackom u gospodarstvu i privrednom ekonomskom i socijalnom smislu.
Koji su rođeni u demokradskim modernim razvijenim zemlji roditeljskih domaćina te govore i vladaju uz Hrvatski nekoliko stranih jezika i dobro znaju mentalitet tih građana ujedno donose i velika radna iskustva.