PRESTIŽNO PRIZNANJE LJERKI TOTH NAUMOVOJ

Nagrađivana hrvatsko-makedonska pjesnikinja dobitnica je prestižnog priznanja za poseban doprinos u kulturnom povezivanju dviju prijateljskih općina: hrvatskih Rešetara i makedonske općine Ilinden.

tekst: Violeta Kalić
foto : Općina Ilinden

jkiU Skoplju je 18.svibnja u dvorani Doma kulture Ilinden održana središnja svečanost 19. Književne manifestacije “Ilinden 2018” – pjesnički miting “Stihovi za dušu” na kome je sudjelovalo 26 pjesnika iz Makedonije, Srbije, Hrvatske i Bugarske.

Na završetku manifestacije su  dodijeljena priznanja zaslužnima za kulturni razvoj skopske općine Ilinden te pojedincima koji su pridonijeli njegovanju prijateljskih odnosa s hrvatskom općinom Rešetari.

 

Pjesnikinja Ljerka Toth Naumova, nagrađivana hrvatsko-makedonska književnica, dobila je još jedno u nizu priznanja za svoj rad u kulturnom povezivanju svojih dviju domovina Hrvatske i Makedonije. Priznanje za realizaciju zajedničkih projekata, posebno u područjima kulture i obrazovanja između općina Ilinden i Rešetari, uručio joj je gradonačelnik općine Ilinden Žika Stojanovski, a na dodjeli je nazočila i Zvjezdana Borovac iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Makedoniji.

Sporazum o međusobnoj suradnji i prijateljstvu između Općine Rešetari u Hrvatskoj i općine Ilinden u Makedoniji potpisan je 15. rujna 2012 godine. Na temelju njega realiziranu su projekti među njima  je jako značajan međunarodni projekt Most prijateljstva “Ilinden – Rešetari” u kojemu su sudjelovali Osnovna škola “Ante Starčević” iz Rešetara i Osnovna škola “Goce Delčev” iz  Ilindena s ciljem promicanja i poštivanja kulture, baštine, zavičaja i domovine ,te prijateljstva koje se prenose na mlada pookoljenja – rekla je Ljerka Toth Naumova, u prigodi dodjele priznanja.

-Tom su međunarodnom projektu potporu dali i Zajednica Hrvata u Makedoniji, hrvatsko veleposlanstvo u Makedoniji te Hrvatska matica iseljenika, dodala je Naumova.

Ljerka Toth Naumova je  gradila mostove suradnje u oba naroda i dobitnica je prestižnih priznanja. Nedavno je primila  nagradu Društva pisaca Makedonije “Književni most”, gradonačelnik općine Rešetari Zlatko Aga uručio joj je najveće priznanje  Grb općine za zasluge I kontakte koji su rezultirali potpisivanju Povelje prijateljstva Ilindena i Rešetara, promidžbu općine Rešetari i književnim vezama Hrvatske I Makedonije.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments