SUSRET UMJETNIKA

ULKU „Vlaho Bukovac“ u posjetu Hrvatima Crne Gore

tekst i foto: Marica Žanetić Malenica

20181021_124216Na poziv Zajednice Hrvata i prijatelja iz Crne Gore, 19. listopada o.g. im je u pohode stiglo pedesetak članova Umjetničke likovno-književne unije „Vlaho Bukovac“ iz Splita, predvođenih predsjednicom Jagodom Kecman, akademskom slikaricom i pjesnikinjom.

U Podgorici su imali dva susreta s članovima Zajednice. Prvi je bio u njihovim novim prostorijama, koje su upravo tih dana ugostile izložbu slika „Sjećanja“ poznatog slikara i pedagoga Mirka Dragovića.

Svoje splitske goste dočekala je predsjednica Zajednice Svjetlana Zeković sa suradnicima, a u programu dobrodošlice nastupile su njihove istaknute pjesnikinje Vesna Oborina, Anita Šimurina i Dragana Mrkić te pjesnik Marin Čaveljiš.

U subotu, 20. listopada, članovi ULKU „Vlaho Bukovac“ imali su slobodno vrijeme za razgledavanje Podgorice, urbanistički vrlo funkcionalno osmišljenog grada na rijeci Morači, koji se ubrzano razvijao upravo zadnja dva desetljeća. Osobito oduševljenje našega članstva izazvala je moderna vizura glavnoga grada Crne Gore (bivši Titograd), srdačnost tamošnjih građana te nevjerojatno niske cijene taksi usluga (jedan euro).

received_180462516171220Navečer je naša Unija priredila program za svoje domaćine u  KIC „Budo Tomović“ u kojemu je sudjelovalo 29 pjesnikinja i pjesnika uz glazbenu pratnju Marija Dulčića. Ovom dvosatnom kulturnom događanju prisustvovao je i Veselko Grubišić, veleposlanik Hrvatske u Crnoj Gori, predsjednica S. Zeković 20181021_165355te brojni članovi Zajednice koji se diče svojim hrvatskim korijenima.

Tijekom boravka u Podgorici o aktivnostima ULKU „Vlaho Bukovac“ su, na nacionalnoj televiziji, govorili predsjednica J. Kecman te članovi Ljubica Katić (Nikšićanka sa splitskom adresom), Slavica Pažanin i Damir Trogrlić, a na lokalnoj TV 777 Anđelka Korčulanić i Senka Longin.

Trećeg dana boravka uputili smo se prema Tivtu u posjet Hrvatskom nacionalnom vijeću Crne Gore, gdje smo se podružili s predsjednikom Zvonimirom Dekovićem, koji nam je dao kratki pregled povijesti Hrvata u Boki Kotorskoj. Prema njegovim riječima, popisom iz 2011. registrirano je tek šest tisuća Hrvata (0,97 posto od ukupnoga stanovništva), a što je u potpunom nesrazmjeru s podatkom da je više od 60 posto kulturnoga blaga ove zemlje hrvatskoga porijekla. Suradnju s aktualnom vlašću ocijenio je zadovoljavajućom, kao i s institucijama matične zemlje.

FB_IMG_1540203990102Put nas je dalje vodio u Kotor, stari crnogorski primorski grad sa slikovitom lukom u Bokokotorskom zaljevu. Tu smo, uz pratnju vodiča obišli staru, dobro očuvanu povijesnu jezgru unutar gradskih zidina, koja je pod zaštitom UNESCO-a i na popisu svjetske kulturne baštine. Naši domaćini bili su predsjednik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore Tripo Schubert i dopredsjednica Dijana Milošević, s kojima su se, u ugodnom razgovoru, podružili predsjednica J. Kecman te članovi Jadranko Gizdić i Marica Žanetić Malenica. Predsjednik T. Schubert ukratko je izložio osnovne aktivnosti Društva, osnovanog 2001. te darivao članstvo Unije njihovim tiskanim izdanjima. Među njima je i časopis „Hrvatski glasnik“, jedino glasilo Hrvata Crne Gore. Ovaj mjesečnik se bavi temama značajnim za život hrvatske zajednice u Crnoj Gori: političkim, gospodarskim, društvenim, kulturnim i povijesnim. Njegova trajna misija je povezivanje dviju susjednih država, a distribuira se u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Europi, SAD, Kanadi, Australiji…

U Split smo se vratili obogaćeni novim susretima i poznanstvima, doživljajima i iskustvima te s brojnim darovima – slikama i knjigama. Naravno, i mi smo svoje domaćine darivali i uratcima naših slikara i pjesnika.

Nije lako tek s nekoliko riječi opisati sve te lijepe trenutke druženja s našim domaćinima u ozračju slobodnog kazivanja misli i iskazivanja toplih ljudskih osjećaja. Nakon što popričate s bilo kime na ulici sve predrasude padaju u vodu, jer ćutite da ste u društvu dobronamjernih ljudi koji slično vama promišljaju i prošlost i sadašnjost na ovim prostorima, koji nas s radošću susreću i ugošćuju. Trenuci su to za pamćenje, i za reprizu. Naime, već je načelno  dogovorena grupna izložba naših slikara u Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi kod Tivta, u kojemu djeluje Hrvatski savjet u Crnoj Gori i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore. Znači, ovo nije bilo zbogom, i tko zna kad i tko zna gdje ćemo se opet sresti. Bit će to već sljedeće godine“, kazala je vidno zadovoljna predsjednica ULKU „Vlaho Bukovac“ J. Kecman.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ljubica Katić
Ljubica Katić
5 years ago

Dovno si rezimirala naše putesestvije,draga Marica..biće toga još tako da će biti materijala za tvoje zabilješke❤Hvala puno ❤