DIVAN, KRASAN, BAJKOVIT… MOST

Na datum 26.07.2022. svečano se otvara Pelješki most. Tako sam sritan. Ne idem na otvaranje, ne volim nikakve gužve, ni utakmice, ni kazalište, ni koncerte a najviše sam alergičan na velika i svečana preseravanja, di se svi pokušavaju utirat i slikat s glavnim zvijezdama – političarima… Nije to za mene skromnoga, iako sam, možda od puno njih sritniji radi otvaranja mosta. Slijedi mala foto izložbica s popratnim tekstom, koju sam kompletira pred par miseci.

tekst i foto: Nikša Smoje
Početkom 2022. godine uputili se autom put Korčule. A kad će ga više pustit u pogon, izgrađen je do kraja, testiran je taj most, još koji misec da srede prilazne puteve i – sljedeći put idemo do Pelješca priko mosta.

Jedva to čekam, kažu da se otvara za promet pred turističku sezonu. Skrati se put i vremenski i u kilometrima… imaš neki osjećaj da za tren stigneš iz Splita do Orebića, a sada, još ovaj put nikad kraja… Jedino lipo, sa ovim duljim putem, šta stanemo u Ston, kupimo u solanu izvrsnu sol, i pojedemo malo kamenica, onako skromno…

Puca pogled na okolinu, Ratko vozi, a ja na prednjem sicu (sjedalu) štelujem foto aparat i ekspozicija 1/800 sekunde, blenda 11, osjetljivost 160 ASA, zoom objektiv 55-210, aparat Sony ILCE 6000 – ovo je iz jurećeg auta, a kad stanemo neke su druge postavke aparata.

Evo ga, ukaza se napokon… nešto veličanstveno, nikad do sada nisam vidija tako divan most. Ustvari, neš ti mene, pari da sam puno toga i vidija. Ali definitivno je divan, krasan, bajkovit, veličanstven, fotogeničan…

Nakon prvih jurećih snimaka, stali smo na izlazu iz Neuma i odatle sam upuca par fotografija. Sljedeće zaustavljanje je bilo na Pelješcu, malo prije mista zvanog Drače… onda osam dana po Korčuli, pa povratak istim putem. Stali u Drače, zaletija se do samoga mora, snima i sa normalnim objektivom, kakvi divni oblaci, a „oblak je ukras svake fotografije“. Stali i odmorili malo u Stonu, nešto skromno, mo’š mislit skromnosti, zalogajili i pomalo put zapada, put Splita… opet iz jurećeg automobila par fotografija… ma baš sam i sa fotografijama zadovoljan. A vi?

Kakav veličanstveni most – Navalite slobodno bez straha, fotografije naprosto uživaju kad ih se vidi. Moje fotografije se ne mogu ukrast, sve one su slobodne poput ptica… ja ih pustim, a one lete di ih je volja i slete tamo di im se svidi, kod nekoga tko im malo pažnje posveti…

Kao i sa svim mojim dosadašnjim fotografijama i ove slobodno možete&morate diliti rodbini, prijateljima, poznanicima, fureštima, posebno onima koji vole lipu našu, dakle svima kojima možete ulipšat dan. Zajedno radimo promidžbu naše lipe Dalmacije.

Ako ove fotografije i vaš dodatan trud nekoga pogode u emocije, ako se netko počne aktivnije borit za lipu našu, napravili smo veliki posal. Red bi bija i napomenit autora ovih fotografija, tj. moju malenkost, a ukoliko zaželite komercijalno koristit neke od mojih fotografija treba mi se javit, dogovorit i na taj način platit&dobit fotografiju u punoj rezoluciji. Napominjem da se ove fotografije tiskaju i na platno… Oduševljen mostom!!!

U Splitu, 2022 07 25

Svega lipoga!

 

5 2 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments