RIJETKO SPOMINJANO

Dogodilo se prije 23 godine: HRVATSKI TENKOVI U VUKOVARU

piše: Željko Mužević
Vodotoranj-simbol-stradanja-VukovaraMalo je poznato i rijetko tko spominje prvu tenkovsku bitku za Vukovar koja se odigrala 19. rujna 1991. 

Tada je pod zapovjedništvom Stipe Vukovića, inače zapovjednika brodske specijalne policije koja je obrani Vukovara bila 45 dana na čelu s legendarnim Šimom Đamićem, pomoću tenkova izvršen proboj srpske blokade.

Prisjećajući se tih dana, Stipa Vuković kaže:

– U slavonskobrodski krizni štab stigla je informacija da je Vukovar pod potpunom blokadom srpskih snaga, u okruženju, te da je onemogućen svaki protok ljudi i robe, a iz prepune vukovarske bolnice ne mogu se evakuirati ranjenici.

Krizni štab je odlučio da se krene u proboj blokade, te za zapovjednika imenovao mene, a Mesuda Šabanovića za mog pomoćnika. U proboj su bile uključene tenkovska postrojba 108. brodske brigade, pješaštvo 3. brigade i Specijalna policija.

Došli smo putem Cerić-Marinci do Bogdanovaca gdje je ta crta bila presječena. Tijekom dana nismo uspjeli probiti neprijateljsku crtu na samom ulazu u Vukovar ali smo u popodnevnim satima 19. rujna 1991. uspjeli sa šest tenkova M-84 i pješaštvom razbiti taj obruč i konvoj uvesti u Vukovar.

Evakuirali smo ranjenike iz bolnice, rasteretili ju što je uvelike doprinijelo da se Vukovar i dalje održi – kaže Stjepan Vuković. U tom proboju brodske postrojbe imale su dva poginula vojnika, 14 ranjenih (među njima i i zapovjednici Vuković i Šabanović kojem su amputirane obje noge).

No, ponovnim padom Cerića i Marinaca, srpske postrojbe su Vukovar opet blokirale, a u toj blokadi ostao je sve do svoga pada 18. studenoga 1991.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments