NA MISAMA SAMO NAJAVE IZ MISIJE

Novosti u HKM Berlin/ Župno vijeće

st-sebastian-slika5Župno vijeće Hrvatske katoličke misije, koje se sastoji od tri svećenika i biranih laika, provelo je odmah nakon preuzimanja mandata 2016. godine analizu stanja HKM Berlin.

Nakon analize i rasprave zajedno sa svećenicima definiran je pastoralni plan koji se fokusirao na rad s djecom i mladima. Izrađen je novi koncept pripreme za prvu pričest i krizmu, proširena je ponuda za djecu i mlade na jezičnu igraonicu za najmlađe, susrete djece, različite folklorne i pjevačke skupine sve do mise mladih i susreta mladih različith uzrasta. Od 2017. godine pokrenuta je i važna inicijative “Mi govorimo Hrvatski” koja želi ukazati na važnost očuvanja hrvatskog jezika u obiteljima da bi se jezik mogao održati i među mlađim naraštajima.

Osim sadržajnih unaprjeđenja, u Župnom vijeću se od početka mandata raspravlja i o unaprjeđenju organizacijskih i administrativnih tema i procesa. Tako i o najavama na misama. Župne obavijesti su do sada obuhvaćale osim vijesti i najava misijskih događanja i najave vezane uz ponudu i potražnju posla i stanova, sve do najava različitih događanja drugih hrvatskih zajednica/organizacija u Berlinu. Pošto su kritike sa strane velikog broja vjernika da obavijesti traju duže nego sama propovijed, već duže vrijeme pojačane, također i prigovor da od mnoštva informacija vjernici ne mogu zapamtiti one za njih najvažnije, stoga je na sjednici Župnog vijeća odlučeno, da se:

– s oltara najavljuju samo župne obavijesti (i sve vezano uz HKM, uključujući Udrugu Hrvatske katoličke misije i HKUD Mažuranić) – i to samo najvažnije, sve ostale župne obavijesti će biti sročene u župnom listiću, koji će se redovno izdavati.

– Iznimka: najava za izbore odnosno poziv na izlazak na izbore ostaje dio obavijesti s oltara, jer je izlazak na izbore dužnost naroda/građana pa se želi narod na to potaknuti.

– Informacije o potražnji/ponudi posla ili stanova se mogu dobiti ubuduće u župnom uredu za vrijeme uredovnog radnog vremena odnosno naći na oglasnoj ploči u crkvi St. Sebastian.

– Sve ostale hrvatske udruge ili institucije iz Berlina mogu dijeliti svoje letke ispred crkve nakon sv. misa ako su prethodno dobili odobrenje od župnika. Znači, prije dijeljenja trebaju župniku pokazati ili poslati letak koji namjeravaju dijeliti.

Na istoj sjednici se suglasilo da će se svećenici dogovoriti za novo uredovno vrijeme župnog ureda, te da će se župnik u Biskupiji pobrinuti oko službenog dežurnog mobitela za misiju odnosno svećenike.

Novo uredovno vrijeme župnog ureda od 1.12.2018. biti će :

– utorak i srijeda: 9.30 – 12 sati
– četvrtak i petak: 16 – 18 sati
– te po dogovoru

Od početka mandata Župnog vijeća trudimo se unaprijediti organizaciju i procese, kako u pastoralu tako i na drugim poljima s ciljem svećenicima olakšati rad kako bi imali više vremena za dušebrižništvo, te vjernicima različitih uzrasta upravo ponuditi ono što im je potrebno i to sve uz uključivanje različitih talenata i znanja naših vjernika.

Živimo u digitalnom vremenu, znači važno je i župne obavijesti na oltaru ograničiti te ih ponuditi vjernicima na različite današnjem dobu adekvatne načine: od župnog listića – u tiskanoj verziji (pogotovo za starije vjernike)  i online verziji – do objave na misijskoj stranici ali i na kanalima različitih društvenih mreža.

Pripremamo se za 50. obljetnicu naše misije, gdje se želimo prisjetiti i vrednovati rad i trud svih svećenika, časnih sestara, angažiranih laika i ostalih vjernika. Želja nam je u suret obilježavanju jubileja imati i dobru misijsku stranicu kao i strukturiran i eficijentan pristup župnom listiću, whatsapp grupama, facebooku, instagramu – svemu bez čega u današnje vrijeme niti jedna organizacija ili udruga ne može dobro funcionirati.

Misija je i dalje otvorena za sve hrvatske udruge i organizacije, s promijenjenim načinom objave.”, izjavila je predsjednica Župnog vijeća HKM Berlin, Anica Krstanović.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ivana Jolic
Ivana Jolic
5 years ago

Slazem se sa odlukom Zupnog vijeca HKM Berlin. A sto se tice nase zastave,…mislim da bi trebalo u sadrzaj hrvatskog grba ubaciti znak kriza ili Majke Bozje. Mislim da je nedjeljivo tkivo: hrvatsko bice, vjera i drzava. Tako je bilo kod nasih predaka, a tako je i danas.
Mi Hrvati iz BiH bi to trebali traziti, takva obiljezja i na BiH zastavi i grbu,..ali budimo objektivni daleko smo mi Hrvati u BiH od svoji temeljnih nacionalnih prava, a kamoli od obiljezja na drzavnim simbolima, zastavi i grbu….

Elizabeta Kopic
Elizabeta Kopic
5 years ago

Ja osobno slazem se sa ovom odlukom Zupnog vijeca HKM u Berlinu. Rado bih procitala da u toj odluci stoji takodjer da ispred oltara nema mjesta zastavi koja nama Hrvatima mnogo znaci, no i pored toga što za za nas ima velikog znacenja, osobno mislim da oltar ne bih trebao sluziti za takva obiljezja. Za mene je crkva i oltar svetinja a sve ostalo treba naci i imati mjesta negdje drugo, a zna se i gdje. Vjerujem da se s mojim misljenjem nece slagati mnogi a i pojedinci i ne bih se cudila da budem napadnuta i mozda nazvana nevjernicom… Read more »