STOP NASILJU NAD ŽENAMA

prilog i pjesma: Marica Žanetić Malenica

46798828_2331241876903486_139554272109920256_oMeđunarodni dan protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenoga temeljem odluke UN od 17. prosinca 1999., a u znak sjećanja na događaj iz 1960. kada su tri sestre Mirabal iz Dominikanske republike brutalno ubijene po nalogu tadašnjeg diktatora Rafaela Trujilla.

Aktivistice protiv nasilja u obitelji ovaj dan su počele obilježavati još od 1981.

U Hrvatskoj se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava 22. rujna u znak sjećanja na ubojstvo koje se na taj dan 1999. zbilo na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu. Naime, tijekom brakorazvodne parnice suprug je ubio suprugu, sutkinju i odvjetnicu, te ranio zapisničarku. Prema podacima MUP-a RH tijekom 2017. ubijeno je 18 žena, među njima 12 od strane bliskih muških osoba. Prema, pak, neslužbenim podacima, u Hrvatskoj je svakih 15 minuta fizički zlostavljana barem jedna žena. Većina nasilja ostaje neregistrirana, a nasilnici su osobe svih zvanja i socijalnih struktura. Iz tih razloga žene se samoorganiziraju i otvaraju skloništa za žene – žrtve nasilja u obitelji.

Lidija Puđak inicijatorica je projekta „Stop nasilju nad ženama“ u Hrvatskoj te je jedna od organizatorica Petog međunarodnog susreta „Pjesničkom riječju Stop nasilju nad ženama“ posvećenog istoimenoj inicijativi.

Ovo događanje održat će 25. studenoga u 18,00 sati u Kulturnom centru Dubrava u Zagrebu pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba, a u njemu će sudjelovati predstavnici institucija, civilnih udruga, te pjesnici, glumci, glazbenici i plesači.

Pod istim nazivom ova manifestacija održat će se danas i u drugim hrvatskim gradovima i mjestima: Rijeci, Osijeku, Zadru, Slavonskom Brodu, Varaždinu, Virovitici, Sisku, Koprivnici, Petrinji, Novoj Gradišci, Lovranu, Jelsi (Hvar), Rešetarima, Feričancima…

U Splitu će se ovo događanje održati 26. studenoga u 18,00 sati u Knjižnici Brodarica, gdje su pozvani svi koji svojim stihovima dižu glas protiv nasilja nad ženama.

Kad si prvi put

Kad si prvi put pogledao me
odsutno, hladno, bezlično
oči ti prepoznala nisam
ni u njima toplini od prije
ništa slično

Kad si prvi put uskratio poljubac
prošavši kraj mene k’o pored stvari
dušu ti prepoznala nisam
jaukala sam nijemo da plač
dan ti ne kvari

Kad si prvi put rođendan zaboravio
i ruža me nije dočekala na stolu
ljubav prepoznala nisam
krenula sam stazom
prema bolu

Kad si prvi put izgovorio riječi
koje ne smiju na usne doći
tebe prepoznala nisam
odjednom si mi bio tek
stranac u noći

Kad si prvi put prijeteći digao ruku
a ja molila malo mira
sebe prepoznala nisam
i pobjegla sam u zadnji čas
glavom bez obzira

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments